Την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έγινε η παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών του Συνεδρίου «Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο, με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO και Προέδρου του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, και του Προέδρου της «Διακυβερνητικής Επιτροπής για τη Κλιματική Αλλαγή», νομπελίστα Ειρήνης Δρ Rajendra Pachauri.

Την έκδοση παρουσίασαν ο πρώην Γενικός Διευθυντής της UNESCO, κύριος Κoichiro Matsuura, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για το Περιβάλλον, κύριος Σταύρος Δήμας, ο Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, και ο Διευθυντής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεώργιος Χρούσος, που είχαν συμμετάσχει και ως βασικοί ομιλητές στο Συνέδριο, ενώ παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται δεδομένα, έρευνες και μελέτες σχετικά με:

•τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη φύση, στον άνθρωπο, στην οικονομία και στην κοινωνία,

•την αναγκαιότητα για πoλυδιάστατες συνεργασίες με στόχο την υιοθέτηση και εφαρμογή νέων στρατηγικών και πολιτικών για το περιβάλλον ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω καταστροφή του πλανήτη,

•τη σημασία των νέων τεχνολογιών και των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας που μπορούν να φέρουν το τέλος της εποχής του άνθρακα που μας οδήγησε ως εδώ,

•την πράσινη, βιώσιμη ενέργεια, καθώς και

•την υποχρέωση των ανεπτυγμένων χωρών, που ευθύνονται κυρίως για τη κλιματική αλλαγή, να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες με τεχνογνωσία, τεχνολογία και οικονομικούς πόρους, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα,

«Ζητήματα, που όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην εναρκτήρια ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη, αναδεικνύονται ως τα πιο σημαντικά και επείγοντα της εποχής μας και μεγαλώνουν την ευθύνη μας απέναντι στις νέες γενιές που οφείλουμε να τις διδάξουμε και να τις πείσουμε να κοιτάξουν τη ζωή με άλλη ματιά απ’ τη δική μας, μια ματιά πιο οικολογική και πιο ανθρώπινη, να ζήσουν με ένα νέο τρόπο ζωής που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία που έχουν διοργανώσεις όπως το Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, και εκδόσεων όπως η σημερινή, για την ευαισθητοποίηση του πολίτη, καθώς και για την σωστή πληροφόρηση του, ιδιαίτερα όταν αυτή προέρχεται από επιστήμονες του επιπέδου εκείνων που συμμετείχαν στο Συνέδριο. Αναφέρθηκαν επίσης στα προβλήματα που καλείται να δώσει λύσεις η Σύνοδος της Κοπεγχάγης, οι οποίες, τόνισαν, πρέπει να είναι δεσμευτικές νομικά και με κυρωτικές συνέπειες, στις περιπτώσεις που δεν θα τηρηθούν από τα κράτη τα οποία θα τις συνυπογράψουν.

Μετά το πέρας των ομιλιών η κυρία Βαρδινογιάννη παραδίδοντας συμβολικά τα πρώτα δυο βιβλία των πρακτικών του Συνεδρίου στην Υπουργό Περιβάλλοντος και στον Δανό Πρέσβυ, κύριο Tom Norring, ο οποίος προσεκλήθη και παρευρέθη στην εκδήλωση, είπε:

«Κυρία Υπουργέ, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην Κοπεγχάγη, όπου σε λίγες ημέρες θα χτυπά η καρδιά του κόσμου, θα θέλαμε στις αποσκευές σας και στην ατζέντα σας να μεταφέρετε και τη δική μας φωνή, όπως ακούστηκε καθαρή και δυνατή στο συνέδριο του Ιουνίου, χωρίς να αφήνει καμία αμφιβολία για την ανάγκη να δράσουμε όλοι μαζί και να δράσουμε τώρα! Επίσης εκ μέρους όλων μας Κύριε Πρέσβη, σας παρακαλώ να κάνετε ότι είναι δυνατό για να φτάσουν αυτά τα κείμενα –να φτάσει η αγωνία και η ελπίδα μας στα χέρια εκείνων των πολιτικών ηγετών που στην πατρίδα σας αποφασίζουν στην ουσία για το μέλλον όλων μας, για το μέλλον ολόκληρου του κόσμου. Σας ευχαριστώ!».

Η κυρία Μπιρμπίλη ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη και την συνεχάρη για την πρωτοβουλία της, λέγοντας: «Τον περασμένο Ιούνιο, είχα παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου που διοργανώσατε, ως σύνεδρος, και σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή, που από τη θέση όπου βρίσκομαι, παραλαμβάνω την έκδοση των πρακτικών αυτού του Συνεδρίου. Με την ευκαιρία μάλιστα που μου δίνεται σήμερα θα ήθελα να διαβεβαιώσω οτι ως κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να πάμε στην Κοπεγχάγη και να αναλάβουμε ξεκάθαρες δεσμεύσεις».

Επίσης o Δανός Πρέσβυς, κ. Tom Norring, διαβεβαίωσε την κυρία Βαρδινογιάννη ότι θα είναι μεγάλη του τιμή, αλλά και ιερό καθήκον, να παραδώσει την έκδοση αυτή σε αρμόδια για το μέλλον του πλανήτη χέρια.

Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης-δημοσιογράφος κύριος Νίκος Χατζηνικολάου.

Η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου «Η Κλιματική Αλλαγή ως Πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές» πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Εκδοτικού Οργανισμού «Λιβάνη» και την επιμελήθηκε η δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, κ. Ινώ Κωνσταντοπούλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ανακοινώθηκε η επικείμενη ίδρυση «Παρατηρητηρίου για την Πλανητική Αλλαγή και τις Κλιματικές Μεταβολές» που θα λειτουργεί στους κόλπους του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, σε συνεργασία με τον Ακαδημαϊκό καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, την Ακαδημία Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.