Μήνυμα ελπίδας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από τις κλιματικές αλλαγές εστάλη τον Οκτώβριο του 2007 από τη Γενεύη προς κάθε γωνιά της Γης, σε μεγάλη εκδήλωση για την ανακοίνωση της ίδρυσης του «Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ» (Global Humanitarian Forum, G.H.F.) .
Προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο με επικεφαλής τον τ. Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Kofi Annan, έδωσαν τα χέρια και ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα ανθρωπιστικής δράσης, ένα αποτελεσματικό ανθρωπιστικό δίκτυο, που θα λειτουργεί προς όφελος των ευάλωτων ανθρώπινων ομάδων, θα στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια, και θα λειτουργεί τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον τ. Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Kofi Annan, ο οποίος επέλεξε προσωπικότητες διεθνούς κύρους που έχουν συνδέσει το όνομα και τη δράση τους με επιστημονικό και ανθρωπιστικό έργο, να τον πλαισιώσουν και να αποτελέσουν το Ιδρυτικό Συμβούλιο του «Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ».
Από την Ελλάδα προσκλήθηκε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία απεδέχθη πρόθυμα να συμμετάσχει στο Ιδρυτικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ. Μεταξύ άλλων μέλη του Ιδρυτικού Συμβουλίου είναι: η Πριγκίπισσα Haya της Ιορδανίας, η κα Mary Robinson (πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας), ο κος Ricardo Lagos (πρώην Πρόεδρος της Χιλής), ο Δρ Rajendra Pachauri (Νόμπελ Ειρήνης 2007), ο κος Muhammad Yunus (Νόμπελ Ειρήνης 2006), ο κος Amartya Sen (Νόμπελ Οικονομικών 1998), ο κος Blaise Godet (Πρέσβυς της Ελβετίας στα Ηνωμένα Έθνη), ο κος James Wolfensohn (τ. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας), η καθ. Catherine Bertini (Διευθύντρια του World Food Programme του ΟΗΕ 1992-2002), ο κος Lakhdar Brahimi (πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας), ο κος Michel Camdessus (επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας), ο κος Jan Egeland (Ειδικός Σύμβουλος του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ κου Ban Ki Moon), ο κος Ivan Pictet (επιχειρηματίας), η κα Barbara Stocking (Διευθύντρια του μη Κυβερνητικού Οργανισμού, Oxfam Great Britain) και η Δρ Mary Chinery-Hesse (Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αναπτυξιακής Επιτροπής της Γκάνα).
Πριν την επίσημη παρουσίαση του GHF πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου και των μελών του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Φόρουμ, όπου συζητήθηκαν οι στόχοι και η στρατηγική του οργανισμού καθώς και τα βήματα που θα γίνουν μέσα στην επόμενη χρονιά.
Ο κος Annan τόνισε ότι σκοπός του Φόρουμ είναι η προώθηση του διαλόγου και των συνεργασιών που θα ενισχύουν την ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές ανθρωπιστικές προκλήσεις όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές, και η μετατροπή των ιδεών σε πράξη υπέρ των ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι και χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, με έμφαση σε δραστηριότητες πρόληψης.
Η κυρία Βαρδινογιάννη πρότεινε τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στην Αθήνα, αναφέροντας πως η περιοχή της Μεσογείου θα επηρεαστεί από τις κλιματικές αλλαγές στα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων και θα είχε ιδιαίτερη σημασία η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο όλων των επιστημόνων και των αρμόδιων φορέων.
Μετά τη συνάντησή του με τα μέλη του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Φόρουμ, ο κ. Kofi Annan μίλησε στην τελετή έναρξης της δράσης του GHF όπου επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Η αλλαγή του κλίματος είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του GHF καθώς επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, δημιουργεί τεράστια μεταναστευτικά ρεύματα και ανθρωπιστικές κρίσεις, αυξάνει τη φτώχεια και τις κοινωνικές στερήσεις».
Στην τελετή μίλησε επίσης ο νομπελίστας Ειρήνης 2007 και Πρόεδρος της «Διακυβερνητικής Επιτροπής για την αλλαγή του Κλίματος», Δρ Rajendra Pachauri, ο οποίος επεσήμανε: «Το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών είναι επείγον και απαιτεί άμεση δράση καθώς όσο αυξάνονται οι καύσωνες, η ξηρασία, η συχνότητα κυκλώνων, κ.λ.π. τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, την παραγωγή τροφής, την ασφάλεια των τροφών, την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και στο φυσικό περιβάλλον».
Τέλος στην εκδήλωση μίλησε ο κος Jeffrey Sacks, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia, ο οποίος αναφέρθηκε στις κλιματικές αλλαγές ως πρόκληση για την αειφόρο ανάπτυξη.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε «Σήμερα η Γενεύη γίνεται το ορμητήριο μιας ξεχωριστής πρωτοβουλίας για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η ίδρυση τού Global Humanitarian Forum, με επικεφαλής τον κύριο Kofi Annan, στέλνει το μήνυμα τής ελπίδας και τής αφύπνισης τής παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση των κινδύνων πού απειλούν τον πλανήτη μας και τούς πληθυσμούς από την αλλαγή του κλίματος. Ξεκινά μια νέα εποχή διεθνούς συνεργασίας, μέσα από την οποία η πρόληψη θα γίνει προτεραιότητα απέναντι σε απειλές όπως η φτώχεια, η έλλειψη τροφής και πόσιμου νερού, η μαζική μετανάστευση, οι πόλεμοι. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα το γεγονός πώς κλήθηκα από τον κύριο Κofi Annan να συμμετάσχω στο Ιδρυτικό Συμβούλιο αυτού τού οργανισμού και πού μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλω στην προσπάθεια αυτή».
* Το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ
Είναι μη κυβερνητική οργάνωση, ανοιχτό σε ιδέες και πρωτοβουλίες που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς, τομείς και περιφέρειες.
Λειτουργεί ανεξάρτητα από πολιτικά ή εθνικά συμφέροντα, και με βασικές αρχές θεμελιωμένες πάνω σε υψηλά ηθικά πρότυπα και κοινές ανθρωπιστικές αξίες.
Φιλοδοξεί να γίνει «το δίκτυο των δικτύων» και θα επικεντρώσει τη δράση του κατά την πρώτη φάση του έργου του στον ανθρωπιστικό αντίκτυπο των κλιματικών αλλαγών.