360 ηγετικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν τον Ιούνιο του 2008 στη Γενεύη, μετά από πρόσκληση του ιδρυτή και Προέδρου του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ, κυρίου Kofi Annan, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στα προβλήματα που προκαλούν στην ανθρωπότητα οι κλιματικές αλλαγές.

Οι τυφώνες και οι πλημμύρες που πλήττουν όλο και πιο συχνά, όλο και περισσότερα μέρη της γης, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, αγνοούμενους και άστεγους, δημιουργώντας τεράστια κύματα μεταναστών και καταδικάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αποτελεί «το ανθρώπινο πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής», όπως το χαρακτήρισε ο κύριος Kofi Annan, και είναι η πρόκληση στην οποία καλείται σήμερα να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις η παγκόσμια κοινότητα. Και αυτή ακριβώς η πρόκληση αποτελεί το θέμα της Ετήσιας Διεθνούς Συνάντησης της Γενεύης, την πρώτη που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ, μετά την ίδρυση του, τον Οκτώβριο του 2007. Το παρών έδωσαν όλα τα μέλη του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Φόρουμ, προσωπικότητες από κάθε γωνιά της γης που έχουν συνδέσει το όνομα και τη δράση τους με επιστημονικό και ανθρωπιστικό έργο. Από την Ελλάδα στο Ιδρυτικό Συμβούλιο του Φόρουμ συμμετέχει η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Τα άλλα μέλη του Ιδρυτικού Συμβουλίου είναι: η Πριγκίπισσα Haya της Ιορδανίας, η κα Mary Robinson (πρώην Πρόεδρο της Ιρλανδίας), ο κος Ricardo Lagos (πρώην Πρόεδρος της Χιλής), ο Δρ Rajendra Pachauri (Νόμπελ Ειρήνης 2007), ο κος Muhammad Yunus (Νόμπελ Ειρήνης 2006), ο κος Amartya Sen (Νόμπελ Οικονομικών 1998), η κα Judith Rodin ( Πρόεδρος του Ιδρύματος Rockefeller), ο κος Blaise Godet (Πρέσβυς της Ελβετίας στα Ηνωμένα Έθνη), ο κος Hans Kung ( Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιδρύματος Ηθικής), ο κος James Wolfensohn (τ. Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας), η καθ. Catherine Bertini (Διευθύντρια του World Food Programme του ΟΗΕ 1992-2002), ο κος Lakhdar Brahimi (πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας), ο κος Michel Camdessus (επίτιμος Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας), ο κος Jan Egeland (Ειδικός Σύμβουλος του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ κου Ban Ki Moon), ο κος Ivan Pictet (επιχειρηματίας), η κα Barbara Stocking (Διευθύντρια του μη Κυβερνητικού Οργανισμού, Oxfam Great Britain) και η Δρ Mary Chinery-Hesse (Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αναπτυξιακής Επιτροπής της Γκάνα) .

Μία μέρα πριν από την Διεθνή Συνάντηση της Γενεύης, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ, κύριος Kofi Annan, και τα μέλη του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Φόρουμ συνεδρίασαν με εμπειρογνώμονες απ’ όλο τον κόσμο οι οποίοι τους παρουσίασαν τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ερευνών σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, το μέγεθος των δεινών που αυτές έχουν επιφέρει μέχρι σήμερα και τις προβλέψεις τους για τα επόμενα χρόνια. Αυτή η πλατφόρμα γνώσης θα αποτελέσει τη βάση για τον προσανατολισμό της στρατηγικής του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ στο άμεσο μέλλον. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ιδρυτικού Συμβουλίου του Φόρουμ συζήτησαν εκτενώς τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν, για μελλοντικά σχέδια και για τους τρόπους αξιοποίησης των πορισμάτων που θα προκύψουν από τη Διεθνή Συνάντηση της Γενεύης.

H σύσκεψη του Ιδρυτικού Συμβουλίου έληξε με επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των μελών του ο κος Kofi Annan, παρουσία του Προέδρου της Ελβετίας, κου Pascal Couchepin.

Στην τελετή έναρξης της Διεθνούς Ετήσιας Συνάντησης της Γενεύης, απηύθυναν χαιρετισμό: ο Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Γενεύης, κος Laurent Moutinot και ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κος Srgjan Kerim, ενώ αίσθηση προκάλεσε η εναρκτήρια ομιλία του κου Kofi Annan. «Στόχος του Φόρουμ, είπε, είναι να φέρουμε κοντά στην ίδια σκηνή διαφορετικούς πρωταγωνιστές που συνήθως δεν εργάζονται μαζί, ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι προκλήσεις της ανθρωπότητας». Ο κος Αnnan έκανε επίσης έκκληση για «κλιματική δικαιοσύνη» λέγοντας ότι αυτός που μολύνει το περιβάλλον πρέπει να πληρώσει το τίμημα και όχι οι φτωχοί και ευάλωτοι. «Οι πιο εύπορες χώρες έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να διαπραγματευτούν πάνω σε στόχους μείωσης της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, οι φτωχοί όμως ήδη υποφέρουν». Ωστόσο ο κος Αnnan έκλεισε την ομιλία του με αισιοδοξία, λέγοντας ότι «ενωμένοι μπροστά σε αυτή την κοινή απειλή, και ενδυναμωμένοι μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης, μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο κόσμο».

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσαν επίσης οι μαρτυρίες και οι εκκλήσεις πέντε νέων από την Βραζιλία, την Ινδία, τον Καναδά, το Τόνγκο και τα Νησιά Μάρσαλ, που περιγράψανε με συγκλονιστικό τρόπο τα προβλήματα, τις απώλειες και την αγωνία των ανθρώπων του τόπου τους, οι οποίοι ήδη βιώνουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Συνάντησης της Γενεύης συζητήθηκαν σε ξεχωριστά πάνελ τα πιο σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα « Η Κλιματική Δικαιοσύνη και η Παγκοσμιοποίηση», «Η τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή», «Ο ρόλος των Mέσων Ενημέρωσης και η ευθύνη για το κλίμα», «Υγεία και κλιματική αλλαγή», κ.α., ενώ προτάθηκαν πρακτικές λύσεις και μέτρα για την ενδυνάμωση των ευάλωτων στις κλιματικές αλλαγές πληθυσμών.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν: ο Πρόεδρος των Μαλδίβων κος Maumoon Abdul Gayoom, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κος Bernard Kouchner, η Υπουργός Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Σουηδίας κα Gunilla Carlsson, o Yπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Ανθρωπιστικών Σχέσεων του Λουξεμβούργου κος Jean-Louis Schiltz, ο Πρόεδρος του Oμίλου Virgin κος Richard Branson, o Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες κος Antonio Guterres, o Πρόεδρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κος Jakob Kellenberger, o Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας κος Michel Jarraud, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κος Pascal Lamy, o καθ. Jeffrey Sachs Πρόεδρος του «Εarth Institute» του Πανεπιστημίου Columbia και ειδικός σύμβουλος του Γ. Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Coca Cola Company κος Ε. Neville Isdell, o Πρόεδρος ΔΣ της Sony Ericsson κος Carl-Henric Svanberg και πολλοί άλλοι.