Tον Ιούνιο του 2005, 22 μη κυβερνητικές οργανώσεις [ΜΚΟ] και φορείς , με κοινή τους Διακήρυξη σχετικά με τους 8 Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για τη Χιλιετία, έδωσαν το «παρών» στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, με έμφαση στην Ειρήνη, και ένωσαν τις φωνές τους με όλους εκείνους που πιστεύουν στη δύναμη της Κοινωνίας των Πολιτών.
Στη Διακήρυξή τους οι 22 οργανώσεις εκφράζουν:
* Τη πίστη τους στη συλλογική ευθύνη και συνείδηση και στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων της γης να ζήσουν με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα.
* Την απόφασή τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των 8 αναπτυξιακών στόχων ΟΗΕ για τη χιλιετία και για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και επιτυχέστερη υλοποίηση τους.
Την πρωτοβουλία για τη σύνταξη της κοινής Διακήρυξης ανέλαβε το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια», στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Oικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών [ECOSOC], υπό το Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς που του έχει αναγνωρισθεί.
Η παρουσίαση της Διακήρυξης έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.
Τη Διακήρυξη παρουσίασε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια».
«Η έννοια της ελευθερίας σήμερα, είπε μεταξύ άλλων η κυρία Βαρδινογιάννη στη σύντομη ομιλία της, αποκτά μέσα από την Έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ένα ευρύτερο νόημα. Σήμερα λέμε δεν αρκεί να είσαι ελεύθερος από δυνάστες. Η πραγματική ελευθερία, είναι να είσαι ελεύθερος κι από άλλα δεσμά: της φτώχειας, της πείνας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της αρρώστιας, της άγνοιας, του πολέμου, της βίας και του φόβου. Ελεύθερος να διαλέξεις τη ζωή που εσύ θέλεις, ελεύθερος να χρησιμοποιήσεις τους πόρους που θα κάνουν αυτή τη ζωή εφικτή και ελεύθερος από κάθε φόβο, για να χαρείς τη ζωή που θα διαλέξεις. Και είναι πολύ σημαντικό και πολύ ελπιδοφόρο, ότι για πρώτη φορά αναπτυξιακοί στόχοι δίνουν τόση έμφαση και τόση βαρύτητα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δίνοντας στην Ανάπτυξη, πέρα από το οικονομικό της πρόσωπο, μια κοινωνική διάσταση. Γι αυτό το κοινωνικό πρόσωπο, γι αυτή την ανθρώπινη διάσταση της Ανάπτυξης και της προόδου αγωνίζεται η Κοινωνία των Πολιτών. Και σ αυτήν δίνει το βάρος της και η δική μας Διακήρυξη».
Οι οργανώσεις που συμμετείχαν στη σύνταξη της Διακήρυξης είναι : Actionaid Hellas, Aνώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Γιατροί του Κόσμου, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, Ένωση Οικογενειών Ελλάδος, Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια, Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών), Iνστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ΚΑΝΕ-ΜΙΑ-ΕΥΧΗ, Κέντρο Ζωής, Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ομοσπονδία Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Παιδικά Χωριά SOS, Special Olympics Hellas, Συμβούλιο της Ευρώπης (δράση για τον αθλητισμό, την ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι), To Χαμόγελο του Παιδιού, UNICEF -Greece.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Σιούφας, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής κ. Γιάννης Μαγκριώτης ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων , κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η Αν. Υπουργός Πολιτισμού, κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος ως εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, και η Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένη η εκπρόσωπος του Τμήματος ΜΚΟ του ECOSOC, Δρ. Michele Billant-Fedoroff, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τους «Αναπτυξιακούς Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την Χιλιετία» υπογραμμίζοντας την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών στήριξής και προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την ανάγκη παροχής βοήθειας των ανεπτυγμένων χωρών προς τις αναπτυσσόμενες, καθώς και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων:
1ος στόχος: Μέχρι το 2015 να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εισόδημα λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα και των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα.
2ος στόχος: Μέχρι το 2015 να διασφαλιστεί ότι αγόρια και κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
3ος στόχος: Μέχρι το 2015 να εξαλειφθεί η ανομοιογένεια των δυο φύλων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
4ος στόχος: Μέχρι το 2015 να μειωθεί κατά 2/3 η θνησιμότητα των παιδιών κάτω από 5 χρονών.
5ος στόχος: Μέχρι το 2015 να μειωθεί κατά 3/4 η θνησιμότητα των γυναικών λόγω επιπλοκών της κύησης, της διακοπής της και του τοκετού.
6ος στόχος: Μέχρι το 2015 να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των φορέων του AIDS, των θυμάτων της ελονοσίας και άλλων μολυσματικών ασθενειών.
7ος στόχος: Να ενταχθούν οι αρχές της αειφόρου ανάπτυξης στις εθνικές πολιτικές και τα προγράμματα όλων των κρατών, να μειωθεί η απώλεια των φυσικών πηγών, να μειωθεί κατά το ήμισυ το ποσοστό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και υγειονομικές υπηρεσίες.
8ος στόχος: Να δημιουργηθεί παγκόσμια συνεργασία για την ανάπτυξη.
Η Διακήρυξη των 22 ελληνικών οργανώσεων υπεβλήθη στο Oικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών [ECOSOC], το οποίο εν συνεχεία την συμπεριέλαβε στην έκδοση του ΟΗΕ με τις θέσεις των Mη Κυβερνητικών Οργανώσεων [ΜΚΟ] απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, και κατετέθη στο «Millennium Summit +5» που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, για να εξετάσει την πρόοδο των αναπτυξιακών στόχων της Χιλιετίας από το 2000 ως το 2005 και τις προοπτικές μέχρι το 2015.