Τη μητέρα, το σύμβολο της ζωής, της ελπίδας και της ειρήνης, τίμησε στις 11 Μαίου του 2000, το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου [Μέγαρο Παλαιάς Βουλής], βραβεύοντας 6 μητέρες, που η καθεμιά με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο δίνει τη μάχη της ζωής, χαρίζει την ελπίδα και αγωνίζεται για την ειρήνη.

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, άνοιξε την εκδήλωση με την ομιλία της στην οποία τόνισε τον πολυσήμαντο και πολύπλευρο ρόλο της μητέρας, που ήταν και παραμένει πρωτεύων, καθοριστικός κι αναλλοίωτος μέσα στον χρόνο, στις ανθρώπινες κοινωνίες, και στις καρδιές όλων μας.

Αναφερόμενη στον σκοπό της εκδήλωσης και στις βραβευόμενες απο το Ίδρυμα μητέρες, την Μιρέλλα Κυμπουροπούλου και την Παναγιώτα Μοσχοπούλου από την Ελλάδα, την Flora Brovina από το Κόσσοβο, την Ελένη Θεοχάρους από την Κύπρο, την Irena P. Dinic από την Σερβία και την Zeynep Oral από την Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μητέρες από διαφορετικές χώρες, μητέρες μέσα από τις στάχτες του πολέμου. Μητέρες μέσα στη δίνη μιας αλλιώτικης μοίρας στον καθημερινό αγώνα για Ζωή, στο πλευρό του μεγαλύτερου συμμάχου που έχει σήμερα το παιδί , την επιστήμη. Αλλά και στην πρώτη γραμμή της Μάχης για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Μητέρες -Σύμβολα, αλλά συγχρόνως μητέρες καθημερινές, στην αφετηρία ενός καινούριου αιώνα, που στο χέρι όλων μας είναι να τον κάνουμε διαφορετικό και καλύτερο. Καλύτερο για τη ζωή , για την ελπίδα για την ειρήνη. Όμως οι μητέρες που βραβεύουμε, θα μπορούσαν να είναι κι από οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη μας. Γιατί ίδια χτυπάει η καρδιά της μητέρας σε όλες τις χώρες .Σε όλες τις έκτακτες καταστάσεις. Σε όλες τις οικογένειες. Κι αυτό ακριβώς είναι, πιστεύω, που δίνει στις μητέρες τη μεγαλύτερη, παγκόσμια δύναμη. Στο πρόσωπο των μητέρων που τιμάμε σήμερα, ας κάνουμε όλοι μαζί ν ακουστεί δυνατά το μήνυμα: πως αν τα παιδιά είναι το Μέλλον του Κόσμου, η Μητρότητα μπορεί και πρέπει να γίνει η πηγή κι η έκφραση ενός Δίκαιου, Ειρηνικού, Γενναίου και Ελπιδοφόρου Κόσμου».

Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμό ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κύριος Πέτρος Ευθυμίου και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κύριος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος και μητέρα, κυρία Ειρήνη Νικολοπούλου. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν προσωπικότητες από τον πνευματικό, τον πολιτικό, τον διπλωματικό και τον επιχειρηματικό χώρο, εκπρόσωποι της εκκλησίας, εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης κ.α.

Σε κάθε μια από τις τιμώμενες μητέρες προσφέρθηκε ένα μικρό γλυπτό που φιλοτέχνησε ειδικά για την εκδήλωση ο καλλιτέχνης Χάρης Μεσήνης, καθώς και ένα συμβολικό χρηματικό ποσό.