Τρία πλημμυροπαθή χωριά της Ξάνθης, τη Γενισέα, τη Διομήδεια και τη Μύκη, επισκέφτηκε ομάδα του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», με επικεφαλής την Πρόεδρο του Ιδρύματος, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στις 2 Οκτωβρίου 1997, φέρνοντας στα παιδιά βιβλία και βιντεοκασέτες με εκπαιδευτικά προγράμματα, κομπιούτερ, συσκευές τηλεόρασης και βίντεο για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η κυρία Βαρδινογιάννη είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους Προέδρους των χωριών, τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων αλλά και με τα ίδια τα παιδιά, για τα προβλήματα, τις ανάγκες και τα όνειρα τους.

Αποχαιρετώντας τα παιδιά, η κυρία Βαρδινογιάννη χάρισε στο καθένα T – Shirt με το σήμα του Ιδρύματος και ένα λεξικό της ελληνικής γλώσσας στα μεγαλύτερα, και πολλά παιχνίδια στα μικρότερα, και τους υποσχέθηκε να ενισχύσει την βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου της περιοχής.

Την ίδια χρονιά, με μεγάλο ενθουσιασμό ο Δήμος Φούρνων Ικαρίας είχε δεχθεί μια ξεχωριστή προσφορά από το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» και την Πρόεδρό του κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Το μοναδικό σχολείο του νησιού διαθέτει πλέον μια πλούσια παιδική βιβλιοθήκη που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά με πλήθος ελληνικών και ξένων λογοτεχνικών βιβλίων, εγκυκλοπαιδιών και σχολικών βοηθημάτων.
Είναι πολύ σημαντικό πως το νησί των Φούρνων έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης πληθυσμού στην Ελλάδα και αριθμού μαθητών σε σχέση με τον πληθυσμό του, και η προσπάθεια αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση από άλλες μικρές και απομονωμένες κοινωνίες. Η επιλογή του νησιού αυτού από το Ιδρυμα έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για ευασθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ανάγκη στήριξης των ακριτικών μας περιοχών και ιδιαίτερα της αναβάθμισης της νεολαίας.
Στο πλαίσιο αυτό η κ. Βαρδινογιάννη προσκάλεσε τον κύριο John Bennett, Υπεύθυνο για τα θέματα Οικογένειας της UNESCO και την κυρία Marie- Paule Poilpot, Διευθύντρια του Fondation Pour l´Εnfance της κυρίας Giscard d´Estaing στο Παρίσι στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Φούρνων προς τιμήν της, την Δευτέρα 5 Μαίου 1997, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Κώστα Γλαρό. Με τον τρόπο αυτό η κ. Βαρδινογιάννη έδωσε την ευκαιρία σε δύο σημαντικές προσωπικότητες στον τομέα παιδιού και οικογένειας να δουν μια διαφορετική όψη της Ελλάδος, ένα ακριτικό νησί, να γνωρίσουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις τέτοιων περιοχών αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς για την αναβάθμισή τους. Την κ. Βαρδινογιάννη συνόδευε επίσης η κ. Ρόδη Κράτσα, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης.