Η καταστροφή του πλανήτη μας δεν είναι σημερινό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα δεκαετιών που γιγαντώθηκε μέσα σε μια διεθνή οικονομία που αναπτυσσόταν με φρενήρη ρυθμό-χωρίς ηθικά διλήμματα- και σε μια διεθνή κοινότητα που εθελοτυφλούσε και έκλεινε τα αυτιά της στα μηνύματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Σήμερα, δεν αμφιβάλλει κανείς πια οτι βρισκόμαστε στην «ώρα μηδέν». Ότι αν δεν συντονίσουμε τη δράση μας κι αν αυτή η δράση δεν είναι στοχευμένη στην καρδιά του προβλήματος, το στοίχημα για τη σωτηρία του πλανήτη θα έχει χαθεί.

Αυτός ο αγώνας που όλοι μαζί πρέπει να αναλάβουμε δεν είναι ένας «άψυχος αγώνας». Είναι ένας αγώνας πολύπλευρος, που όσο εξελίσσεται τόσο πιο δραματικά αποκαλύπτει το «ανθρώπινο πρόσωπο του κλίματος»: τις συνέπειες που έχει η αλλαγή του κλίματος και η καταστροφή του πλανήτη στους ανθρώπινους πληθυσμούς, στην αύξηση της μετανάστευσης, στην αύξηση της φτώχειας.

Ευτυχώς υπάρχει διεθνής κινητοποίηση, μια νέα σταυροφορία που στοχεύει ακριβώς σ΄ αυτό: στην «κλιματική δικαιοσύνη». Στην προστασία δηλαδή των ευάλωτων ομάδων, αυτών που δεν έχουν τα μέσα να αγωνιστούν αλλά ούτε και τη γνώση για ν’ αντισταθούν. Των ομάδων που, όμως, αποτελούν τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα αυτού του πολέμου που έχει αρχίσει εδώ και χρόνια και κινδυνεύει να αποδειχθεί μοιραίος για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες και μ’ όλες του τις δυνάμεις του για μια «κλιματική δικαιοσύνη», γι’ αυτή την καινούρια έννοια που, όμως, οριοθετεί το πρόσωπο του σύγχρονου πολιτισμού μας.

Για το σκοπό αυτό συνεργάζεται με το Global Humanitarian Forum Πρόεδρο του οποίου είναι ο τέως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κύριος Κοfι Annan, την UNESCO και το Ίδρυμα «The Energy and Resources Institute» (TERI), με Πρόεδρο τον νομπελίστα Ειρήνης 2007, Δρ Rajendra Pachauri.

Η Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι ιδρυτικό μέλος του Global Humanitarian Forum, μαζί με πολλές άλλες προσωπικότητες διεθνούς κύρους. Συμμετείχε στην εκδήλωση για την ίδρυση του Παγκόσμιου Ανθρωπιστικού Φόρουμ και στην «Παγκόσμια έκκληση για τις κλιματικές αλλαγές»(Γενεύη), ενώ το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» σε συνεργασία με το Ίδρυμα TERI διοργανώνει διεθνές συνέδριο στην Αθήνα με θέμα «Η Κλιματική αλλαγή ως Πρόκληση για τις Μελλοντικές Γενιές» υπό την αιγίδα της UNESCO.