Στην ιερή Βηθλεέμ, ένα χώρο -μνημείο της ανθρωπότητας, τον Απρίλιο του 2000, η Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, έθεσε τον πρώτο λίθο για την ανέγερση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών [Early Childhood Resource and Training Center], σε μια συγκινητική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της κυρίας Suha Arafat και με την παρουσία πολλών επισήμων.

Παρευρέθησαν ο κύριος Emil Jarjoui, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της PLO, ως εκπρόσωπος του Yasser Arafat, οι υπουργοί της Παλαιστίνης:κ. Naim Abu El-Hommos (Παιδείας), κ. Atef Alawneh (Οικονομικών) με την Ελληνίδα σύζυγό του κ. Ευαγγελία Καφφέ-Alawneh, κ. Mitri Abu-eita (Τουρισμού και Αρχαιοτήτων), κ. Nabil Qassis (Συντονισμού της επιτροπής “Βηθλεέμ 2000”), κ. Salah Tamari (Προεδρίας).

Επίσης παρευρέθη ο Δήμαρχος της Βηθλεέμ κ. Hanna J. Nasser, ο Πρέσβυς της Παλαιστίνης στην UNESCO κ. Ahmad Abderlazek, η Διευθύντρια Βασικής Εκπαίδευσης της UNESCO κ. Aicha Ba-Dialo, ο εκπρόσωπος της UNESCO κ. Omar Massalha, ο πρόξενος της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα κ. Παναγής Μπαντούνας, η σύζυγος του Έλληνα Πρέσβυ στο Ισραήλ κ. Μαρκέλλα Αλβέρτη-Μητσιάλη, μέλη της ελληνικής κοινότητας της Παλαιστίνης κ.α.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών αποτελεί δωρεά του κυρίου Βαρδή Βαρδινογιάννη και της συζύγου του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2000 χρόνων από τη γέννηση του Χριστού, και όπως τόνισε στη σύντομη ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη «είναι μια συμβολική πράξη σε ένα συμβολικό τόπο για να σταλεί από αυτόν το πανανθρώπινο μήνυμα για την Παγκόσμια Ειρήνη κατά το συμβολικό αυτό έτος του 2000 ως Διεθνούς Έτους για τον Πολιτισμό Ειρήνης».

Η δημιουργία του Κέντρου εντάσσεται στο πρόγραμμα της UNESCO «Βηθλεέμ 2000», και θα λειτουργήσει μέσα στο Εκπαιδευτικό Χωριό, που δημιουργείται στην Βηθλεέμ από την UNESCO.

Ο βασικότερος στόχος του, είναι η προώθηση του πολιτισμού και της παιδείας της Ειρήνης, στην περιοχή αυτή, η προώθηση των διαχρονικών πανανθρώπινων αξιών της αγάπης, της ειρήνης, της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης των λαών.

Θα αγκαλιάσει όλα τα παιδιά της Βηθλεέμ και της ευρύτερης περιφέρειας της, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας και θα είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες και στην ιστορία του τόπου αυτού, και κυρίως στην πολύ-πολιτισμικότητα του, καθώς αποτελεί σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης.

Στο τέλος της εκδήλωσης η κυρία Βαρδινογιάννη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο της Βηθλεέμ για την πολύτιμη συνεργασία του, την υποστήριξή του καθώς και για την προσφορά της γης στην οποία θα ανεγερθεί το Κέντρο, καθώς και την UNESCO και το Υπουργείο Παιδείας της Παλαιστίνης που παρείχαν την υποδομή και την πληροφόρηση για τις ανάγκες της περιοχής έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του Κέντρου.

Με την αφορμή αυτής της εκδήλωσης η κυρία Βαρδινογιάννη επισκέφτηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και είχε θερμή συνομιλία με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κύριο Διόδωρο. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους του μετέφερε επίσημη πρόταση του Γενικού Διευθυντή της UNESCO, κ. Koichiro Matsuura, να τεθεί το έργο της συντήρησης της εκκλησίας της Αναστάσεως υπό την αιγίδα της UNESCO.

Επίσης η κυρία Βαρδινογιάννη είχε επίσημη συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο της Βηθλεέμ με τον πρόεδρο Yasser Arafat. Στη συνάντηση, που διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, ο Πρόεδρος Arafat συνεχάρη την κυρία Βαρδινογιάννη για το ανθρωπιστικό της έργο, και αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε θέματα ειρήνης, πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.