ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Η Εκπαίδευση και ο Πολιτισμός ως θεμέλια ενός φιλικού για τα παιδιά, μη-βίαιου κόσμου, έγιναν οι κύριες προτεραιότητες του πολυδιάστατου έργου και των προσπαθειών της

 

Το 1997 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ίδρυσε το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» που μετονομάστηκε σε “Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”,  με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και τη διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο. Το Ίδρυμα είναι Μη Kυβερνητικός Oργανισμός (Μ.Κ.Ο.) με Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς από το 2004 στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC).

 

To Ίδρυμα έχει 4 βασικά προγράμματα:

 • To Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights»
 • To Πρόγραμμα «Στήριξη Σχολείων»
 • Το Πρόγραμμα «Στήριξη Ευπαθών Ομάδων».
 • Το Πρόγραμμα Ιατρικής Βοήθειας σε Παιδιά Προσφύγων «We Care», το οποίο έδωσε την θέση του στο διεθνές Πρόγραμμα «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» που το Ιδρυμα έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με την UNESCO.

Επίσης το Ίδρυμα διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2015 τον Διαγωνισμό Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος.

 

Η προστασία των παιδιών ήταν πάντα η κύρια προτεραιότητα της κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και η δύναμη της συλλογικής προσπάθειας ήταν ανέκαθεν κύρια πίστη της. Με τις αρχές της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών ως πυξίδα και την κοινωνική αλληλεγγύη ως το θεμέλιο των ενεργειών της, στέκεται δίπλα στα παιδιά όχι μόνο της χώρας της, αλλά ολόκληρου του κόσμου.

 

Μερικές από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την ίδρυση του Ιδρύματος μέχρι σήμερα, είναι οι εξής:

 • Στρογγυλό Τραπέζι «Η αρπαγή της Ευρώπης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (1997)
 • Ευρωπαϊκή Συνάντηση με θέμα “Προτεραιότητα στην Αξιοπρέπεια και την Ασφάλεια των παιδιών της Ευρώπης” στην Αθήνα (1997), σε συνεργασία με το “Ευρωπαϊκό Γραφείο για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά”.
 • Ημερίδα με θέμα: “Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης” με την συμμετοχή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1997).
 • Ευρωπαϊκό Φόρουμ με θέμα “ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ – 21ος ΑΙΩΝΑΣ: Όραμα και Θεσμοί”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Daniel Tarchys, της UNESCO, και είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (1998)
 • Ημερίδα “Οικογένεια και ΜΜΕ” στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην Ημερίδα συμμετείχαν γνωστοί Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι. (1998)
 • Διεθνές Συνέδριο για το “Παιδί και την Οικογένεια στον 21ο αιώνα”, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Jacques Chirac (1999).
 • Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την “Σεξουαλική Εκμετάλλευση των Παιδιών και την Παιδοφιλία στο Internet”, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO. (1999)
 • Εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μητέρας κατά τις οποίες τιμά  «Μητέρες –Σύμβολα» από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • “Συνάντηση Αθηνών – Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη”, υπό την αιγίδα της UNESCO, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους για τον Πολιτισμό Ειρήνης. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ηγήθηκε της σύνταξης της “Διακήρυξης των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη”, η οποία συντάχθηκε με τη συνεργασία διεθνών προσωπικοτήτων στον τομέα της Ειρήνης (2000).
 • Εκδήλωση με θέμα: “Παιδί-Σύμβολο Ελπίδας, Θέλησης και Θάρρους”, με σκοπό τη βράβευση και τη στήριξη παιδιών που πάλεψαν για τα οράματά τους και ξεπέρασαν φυσικές ή οικονομικές δυσκολίες. Η εκδήλωση οργανώθηκε επ’ ευκαιρία της επετείου της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2000).
 • Διεθνές Συνέδριο με θέμα “Το Παιδί: Θύμα του Πολέμου και Αγγελιοφόρος της Ειρήνης”, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της UNESCO, στo πλαίσιo της Διεθνούς Δεκαετίας (2001-2010) για τον Πολιτισμό Ειρήνης και την Καταπολέμηση της Βίας για τα Παιδιά του Κόσμου (2001).
 • Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική Συνύπαρξη-Ο ρόλος του Παιδιού» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της UNESCO (2002).
 • Τη 2η Ευρωπαϊκή Σύνοδο Νομικών υπευθύνων σε θέματα ανηλίκων πάνω στα ζητήματα της παιδικής πορνογραφίας στο Internet και της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων. Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος GROTIUS II της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως συνέχεια της πρώτης συνάντησης που έγινε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του «Ιδρύματος για την Παιδική Ηλικία» στη Γαλλία. Δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπήθηκαν από αντιπροσωπείες τριών ατόμων, δικαστών, εισαγγελέων και κυβερνητικών εκπροσώπων (2003).
 • Έκθεση με θέμα “Παραδοσιακά και σύγχρονα χειροτεχνήματα της Ιορδανίας” σε συνεργασία με  το Jordan River Foundation, υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Rania Al Abdullah της Ιορδανίας και της UNESCO. Σκοπός της έκθεσης ήταν η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κατανόησης και του σεβασμού ανάμεσα στους λαούς μέσα από την τέχνη και την κοινωνική αλληλεγγύη (2004).
 • Τη σύνταξη της Διακήρυξης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΟΗΕ για την Χιλιετία σε συνεργασία  με 22 ελληνικούς Μη Κυβερνητικούς Φορείς. Η Διακήρυξη υποβλήθηκε στο ECOSOC εν όψει του High Level Segment (Ιούνιος 2005) και της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος 2005).
 • Στρογγυλό Τραπέζι “Η Επιχειρηματική Κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και με τη χορηγία της Motor Oil (Ηellas). Το Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώθηκε στην Αθήνα,  σήμανε την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας  “End Human Trafficking Now”. Σκοπός του ήταν η ευαισθητοποίηση της επιχειρηματικής κοινότητας και η δέσμευσή της σε έναν ηθικό κώδικα δεοντολογίας, με το όνομα “Athens Principles”, η τήρηση του οποίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στη καταστολή του φαινομένου της Εμπορίας των Ανθρώπων. (2006). Για την ενίσχυση της εκστρατείας διοργανώθηκε φιλανθρωπικό δείπνο στο οποίο παρευρέθησαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον πνευματικό, τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Η κα Βαρδινογιάννη ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που παρουσίασε τα “Athens Principles” στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Davos (2006).
 • Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές» υπό την αιγίδα της UNESCO και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της «Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ  για τη Κλιματική Αλλαγή»  και  Γενικό Διευθυντή του «The Energy and Resources Institute» (TERI), Δρ Rajendra Pachauri κατά τη διάρκεια του οποίου συντάχθηκε η «Διακήρυξη των Αθηνών για τα ευάλωτα παιδιά και την κλιματική αλλαγή» (Aθήνα, 2009).
 • Ενίσχυση ακριτικών περιοχών της Ελλάδος: Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού ενισχύθηκαν  τρία χωριά στη Θράκη, η Μύκη, η Διομήδεια και η Γενισέα, καθώς και το νησί Φούρνοι Ικαρίας. Δημιουργήθηκαν  και εξοπλίστηκαν βιβλιοθήκες στο Τρίγωνο Πρεσπών και στο σχολείο των Φούρνων Ικαρίας.
 • Το 2013, το Ίδρυμα υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το “Robert F. Kennedy Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, προκειμένου να ξεκινήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» στην Ελλάδα και να φέρει το σχετικό πρόγραμμα σπουδών στα ελληνικά σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα διοργάνωσε τη διάλεξη της κας Kerry Kennedy με τίτλο «Διασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης (Αθήνα, 2015).
 • Τον Ιούνιο του 2014 το ίδρυμα ξεκίνησε την διεθνή εκστρατεία «Return-Restore-Restart” για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και την επανένωση του Παρθενώνα.
 • Το 2015, το Ίδρυμα ξεκίνησε το «Πρόγραμμα παροχής ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων – WE CARE» με σκοπό την παροχή πρώτων βοηθειών, την υγειονομική περίθαλψη και τον εμβολιασμό για τα παιδιά των προσφύγων που διέρχονται από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την συνεργασία της «Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας”, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, το «Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία» και την ανθρωπιστική οργάνωση «Αποστολή».
 • Το 2015, διοργάνωσε διάλεξη της Κerry Kennedy στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
 • Το 2016, ξεκίνησε το Διεθνές Πρόγραμμα «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες» σε συνεργασία με την UNESCO και διοργάνωσε την Συνάντηση των Αθηνών με θέμα «Προωθώντας την Ένταξη και Προστατεύοντας τα Δικαιώματα των Προσφύγων» που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Γενική Διευθύντρια της UNESCO κυρία Ιrina Bokova έλαβε το Διεθνές Βραβείο του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη το οποίο της παρέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.
 • Το 2017 διοργάνωσε τη Διεθνή Συνάντηση με θέμα “Addressing the Humanitarian Challenges of a Euro-Mediterranean Partnership” σε συνεργασία με το «Διεθνές Κέντρο NizamiGanjavi» (NGIC)  στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.
 • Το 2018 ο Δήμος Ερμιονίδας θέσπισε τα
  «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για να τιμήσει το έργο και τη δράση της ευεργέτιδός του. Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις απονομών το 2018 και το 2019. Το 2019 το Ιδρυμα απένειμε υποτροφίες σε 3 αριστούχους των Πανελληνίων Εξετάσεων που εισήχθησαν στην Αρχαιολογική Σχολή από την Αργολίδα με αφορμή τα «Βραβεία Πολιτισμού Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» του Δήμου Ερμιονίδας. Το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε η τελετή λόγω της πανδημίας Covid-19.
 • Το 2018 διοργάνωσε την Ημερίδα με θέμα «Η Ελλάδα στον Σύγχρονο Κόσμο: Η Εθνική Ταυτότητα και οι Προκλήσεις του 21ου Αιώνα», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε συνεργασία με την «Παναθηναϊκή» Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών.
 • Το 2018 διοργάνωσε το Πρώτο Διαδραστικό Συνέδριο με θέμα «Προωθώντας την αποδοχή της διαφορετικότητας στα Σχολεία» στο Ζάππειο Μέγαρο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης Νέων (ΣΚΕΠ).
 • Το 2019 διοργάνωσε την Διάλεξη της Kerry Kennedy με θέμα «Υπερασπίζοντας το Ανθρώπινο Δικαίωμά μας στην Ιστορία» στο Μουσείο της Ακρόπολης.
 • Το 2019 το Ιδρυμα εξέδωσε το βιβλίο των Μνημείων της Ελλάδος που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. H παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης καθώς με Διάλεξη του Αρχαιολόγου και Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθ. Νικολάου Σταμπολίδη, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
 • Το 2019 και 2020 το Ιδρυμα ανέλαβε την διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020». Όπως την εκδήλωση έναρξης του Επετειακού Έτους στο Ζάππειο Μέγαρο (16 Οκτωβρίου 2019), την Επιστημονική Εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (20 Ιανουαρίου 2020) και την Επιστημονική Ημερίδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (22 Ιανουαρίου 2020). Διεξήγαγε διαγωνισμούς Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού και Δοκιμίου για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Με την έναρξη της Πανδημίας του Covid-19 το Ίδρυμα αφιέρωσε στη στήριξη ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων σε διάφορα μέρη της Ελλάδος με την αποστολή τροφίμων και υγιειονομικού υλικού, τα κονδύλια που είχε προϋπολογίσει για τις εκδηλώσεις του Επετειακού Έτους.
 • Το 2020 φιλοξένησε το 20o High Level Meeting του Nizami Ganjavi International Center στην Αθήνα.
 • Το 2020 διοργάνωσε την Web-Conference με θέμα «Shared Future-Shared Responsibilities» σε συνεργασία με το Nizami Ganjavi International Center με αφορμή την Επέτειο των 75 χρόνων του ΟΗΕ.