Τον Μάϊο του 2012, με πρωτοβουλία του Ιδρυτή του Μουσείου Νάσιουτζικ, κυρίου Γιώργου Νάσιουτζικ, διοργανώθηκε στο Μουσείο Νάσιουτζικ ομαδική έκθεση 32 διακεκριμένων εικαστικών καλλιτεχνών με σκοπό την υποστήριξη του έργου του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που οι εικαστικοί καλλιτέχνες, εκφράζουν την ευαισθησία τους και προσφέρουν με το έργο τους, ελπίδα και ανακούφιση στους συνανθρώπους μας που πάσχουν, ούτε είναι η πρώτη φορά που αυτή η έκφραση αγάπης και αλληλεγγύης απευθύνεται στον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ», η συγκεκριμένη έκθεση έργων τέχνης μέσα στους ατμοσφαιρικούς χώρους του Μουσείου, με τον προσεγμένο φωτισμό και τη λεπτή αισθητική, ήταν ξεχωριστή και πολύ εντυπωσιακή.

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες που πήραν μέρος στην έκθεση με έργα τους που παρουσίασαν για πρώτη φορά ήταν οι: Αντώνης Απέργης, Πάνος Βαλσαμάκης, Αφροδίτη Βαλσαμάκη, Κλεοπάτρα Βαρβεροπούλου, Μυρσίνη Βαρδοπούλου, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μίλτος Γκολέμας, Γιάννης Γουρζής, Γιώργος Δρίζος, Κώστας Ευαγγελάτος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ρόζα Ηλιού, Θόδωρος, Μάρω Κοντού, Δημήτρης Κούκος, Σπύρος Κουρσάρης, Τζένη Μαρκάκη, Ναταλία Μελά, Φανή Μιχαηλίδου, Άκης Ουλκέρογλου, Θόδωρος Παπαγιάννης, Shanna Παπαδήμου, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Μαντώ Παπαϊωάννου, Αλτίν Πατσέλης, Ευγένιος Σπαθάρης, Κώστας Σπυριούνης, Γιώργος Σταθόπουλος, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Εμμανουέλα Τσαγκάρη, Άντα Τσιροπούλου και Δημήτρης Χριστογιάννης.

Σχεδόν 2.000 προσκεκλημένοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών και παρερεύθησαν στο Champagne Cocktail των εγκαινίων της έκθεσης, που προσέφερε το Μουσείο Νάσιουτζικ

Οι επιβλητικές πέτρινες αίθουσες, που έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει πολύ σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και οι χώροι υποδοχής και οι κήποι γέμισαν από φιλότεχνους και φίλους του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» που έδωσαν για άλλη μια φορά το «παρών», αποδεικνύοντας ότι η ελληνική κοινωνία, όσες δυσκολίες κι αν περνά, δεν σταματά να είναι ανθρώπινη και να αγκαλιάζει τα παιδιά που έχουν ανάγκη.

Την έκθεση εγκαινίασε η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που βαθιά συγκινημένη στη σύντομη ομιλία της είπε μεταξύ άλλων:

«Δεν βρίσκω λόγια για να ευχαριστήσω αρκετά τον κύριο Γιώργο Νάσιουτζικ για τη συνεχή βοήθειά του, τη γενναιοδωρία του και τη συμβολή του στο έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» επί 11 συνεχή χρόνια. Το «Μουσείο Νάσιουτζικ» έχει συνδεθεί με στιγμές χαράς εκατοντάδων παιδιών, όχι μόνο της «ΕΛΠΙΔΑΣ», αλλά και των υπόλοιπων ιδρυμάτων της Αττικής. Στιγμές που τους χαρίζει ο κος Νάσιουτζικ με τις εκδηλώσεις που οργανώνει και μας προσφέρει.

»Η σημερινή εκδήλωση μας γεμίζει ακόμα περισσότερη ελπίδα. Μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας και να προχωρήσουμε στα σχέδια που έχουμε θέσει. Σχέδια μέσα από τα οποία φιλοδοξούμε να προσφέρουμε στη χώρα μας τομείς υγείας για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου, και όχι μόνο, οι οποίοι δεν υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα…

»Το πρώτο από αυτά τα σχέδια είναι η ίδρυση Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στο Ογκολογικό μας Νοσοκομείο. Η Τράπεζα αυτή θα ανακουφίσει εκατοντάδες οικογένειες που ψάχνουν συμβατό μόσχευμα μυελού των οστών για το παιδί τους και μέχρι τώρα απευθύνονταν μόνο σε ξένες τράπεζες μοσχευμάτων με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το σταματήσουμε. Παρά την οικονομική κρίση, τις δυσοίωνες προβλέψεις και την ανασφάλεια για το αύριο, ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» αγωνίζεται δίπλα στα παιδιά και στους γονείς τους. Και εκδηλώσεις όπως η σημερινή μας δίνουν μεγάλη ώθηση, ενθάρρυνση και κουράγιο.

»Οι καλλιτέχνες που βρίσκονται κοντά μας σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους και με την συμμετοχή τους. Μαζί τους μοιραζόμαστε την ελπίδα για το αύριο των παιδιών. Η προσφορά τους στο έργο μας εκφράζει τη βαθιά τους ευαισθησία και την ανθρωπιστική τους συνείδηση. Τους ευχαριστώ πολύ τον καθένα χωριστά. Χάρη στη γενναιοδωρία τους, από σήμερα τα υπέροχα έργα της έκθεσης αυτής θα μείνουν για πάντα συνδεδεμένα με το μεγάλο μας αγώνα. Με τα ιδεώδη του κοινωνικού πολιτισμού, της ανθρωπιάς, της αγάπης και της προσφοράς.

»Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στην κυρία Shanna Παπαδήμου που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε μια ομαδική έκθεση για την «ΕΛΠΙΔΑ» και που προσέφερε ευγενικά 3 έργα της ως δωρεά για να στηρίξει την προσπάθειά μας.

»Πολύ ευγενική είναι επίσης η προσφορά 2 γλυπτών του γλύπτη Θόδωρου υπέρ των σκοπών της «ΕΛΠΙΔΑΣ», και γι αυτό θα ήθελα να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα.

»Ευχαριστώ επίσης θερμά τον επιμελητή της έκθεσης κύριο Κώστα Σπυριούνη και τον κύριο Νίκο Νάσιουτζικ για τον ενθουσιασμό με τον οποίο εργάστηκαν για αυτή την έκθεση.

»Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ. Η παρουσία σας έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς καθώς στηρίζετε τον αγώνα μας και μοιράζεστε το όραμά μας…»

Κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Βαρδινογιάννη, και θέλοντας να εκφράσει όχι μόνο με λόγια αλλά και συμβολικά, την ευγνωμοσύνη του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» προς τον κύριο Γιώργο Νάσιουτζικ, του απένειμε το τιμητικό δίπλωμα του Συλλόγου.

Εκείνος παραλαμβάνοντάς το, αφού την ευχαρίστησε είπε ότι είναι τιμή του που μπορεί να συμβάλει έστω και ελάχιστα στο μεγάλο έργο που επιτελεί ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ» και η κυρία Βαρδινογιάννη, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη κυρία της Ελλάδας», υπογραμμίζοντας ότι αν η χώρα μας διέθετε δυο-τρεις ακόμα κυρίες σαν τη κυρία Βαρδινογιάννη, με τη μεγάλη προσφορά της και τον ωραίο τρόπο που δίνει την αγάπη της, η Ελλάδα θα ήταν εντελώς αλλαγμένη.

Εκτός των καλλιτεχνών που ήταν παρόντες, στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Λουκάς Παπαδήμος με την σύζυγό του Shanna, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος με τη σύζυγός του, ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού κ. Βασίλειος Ξύδης, ο Δήμαρχος Σπάτων κ. Χρήστος Μάρκου, η κ. Μαρία Γεωργίου, η κ. Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη, ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ κ. Λευτέρης Γείτονας, ο Γενικός Διευθυντής της McΑrthur Glenn Ελλάδος κ. Γιάννης Κασιμάτης, οι σκηνοθέτες Τάκης Βουγιουκλάκης και Μανούσος Μανουσάκης, μέλη της ΕΛΠΙΔΑΣ οι κυρίες Κέττυ Φιλιππίδου, Βίκυ Φιλίππου, Ελένη Σαμαρά-Κωνσταντακάτου με την κόρη της Αναστασία, Καίτη Βούτσελα, Μελίνα Δασκαλάκη, Χριστίνα Τσατσάκη, Ντίνα Πριτσιβέλη, Μπέκυ Στραβελάκη, Άσπα Γυφτοπούλου, Άννα Παναγιωταρέα, Έπη Νικολακοπούλου, Άννα Παναγοπούλου, η δημοσιογράφος Χριστίνα Λαμπίρη και ο σύζυγός της κ. Θανάσης Αδαμόπουλος, ο κ. Θεόδωρος Βουκίδης, ο κ. Αντώνης Αναστασόπουλος με την καθ. Πέτρα Ανδριοτάκη, η σοπράνο Αναστασία Ζαννή, ο ηθοποιός Κώστας Πρέκας, κ.ά.