Στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO για τον Πολιτισμό Ειρήνης και με αφορμή την ανακήρυξη του 2000 από τον ΟΗΕ ως Διεθνούς Έτους για τον Πολιτισμό Ειρήνης και μη βίας, διοργανώθηκε στην Αθήνα και τους Δελφούς το διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Η Συνάντηση Αθηνών -Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη».

Τη διοργάνωση του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2000, είχε το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο για την Ειρήνη, ενώ η UNESCO το έθεσε υπό την αιγίδα της.

Τους δυο βασικούς άξονες του συνεδρίου έθεσε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», στην εναρκτήρια ομιλία της:

«Για να πετύχουμε την ειρήνη, είπε μεταξύ άλλων, πρέπει να χτίσουμε ένα πολιτισμό ειρήνης. Κι αυτό θα το πετύχουμε μόνον αν αρχίσουμε από τη βάση: από το άτομο. Αγωνιζόμενοι, δηλαδή, για να διαμορφώσουμε τις νοοτροπίες, που τελικά είναι ισχυρότερες απ’ τους νόμους. Ποια είναι η βάση, πάνω στην οποία πρέπει να δράσουμε; Ασφαλώς πρώτα απ’ όλα η οικογένεια. Γιατί εκεί, γεννιούνται οι έννοιες της δημοκρατίας, της ανοχής και της αλληλεγγύης. Και ποια είναι τα μέσα δράσης πάνω στη βάση αυτή; Το πρωταρχικό μέσο δεν είναι άλλο από την Παιδεία. Μόνο η Παιδεία διαμορφώνει χαρακτήρες και καθορίζει στάσεις ζωής».

Στην έναρξη του συνεδρίου, παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην UNESCO, κ. Βασίλης Βασιλικός, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κ. Marisa Berenson, και ο συνθέτης κ. Μίκης Θεοδωράκης.

Την τελετή έναρξης του Συνεδρίου έκλεισε με Μουσική για την Ειρήνη ο διάσημος Αργεντινός πιανίστας, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Musique Esperance», κ. Miguel Angel Estrella.

Επίσης το συνέδριο στήριξαν με γραπτά μηνύματα τους, ευχές για καλή επιτυχία και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του, προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Διόδωρος Α΄, η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Palestine Avenir», Suha Arafat, η Ευρωβουλευτής Mary Banotti, η βουλευτής Κύπρου Ανδρούλα Βασιλείου, η Γενική Διευθύντρια της UNICEF Carol Bellamy, η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Hillary Clinton, η Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Mentoring U.S.A.», Matilda Raffa Cuomo, η Πρόεδρος του «Fondation pour L’ Enfance, Anne-Aymone Giscard d’ Estaing, ο Πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jacques Delors, o Πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Οργάνωσης για την Γαλλοφωνία Boutros Boutros-Ghali, η Ιδρύτρια του «Robert F. Kennedy Memorial», Ethel Kennedy, η Πρόεδρος του «Joseph P. Kennedy, Jr. Foundation» και επίτιμη Πρόεδρος των «Special Olympics International», Eunice Kennedy Shriver, η Πρόεδρος του Ιδρύματος «France-Liberte», Danielle Mitterrand, η Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Mary Robinson, η Πριγκίπισσα του Λουξεμβούργου Μαρία Τερέζα, ο Sir Peter Ustinov, η Πρεσβευτής Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση Ναρκών Εδάφους και τιμηθείσα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Jody Williams, καθώς επίσης και οι Νομπελίστες Christian de Duve, Frederik de Klerk, Shimon Peres, Ilya Prigogine, Rigoberta Menchu Tum, Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu και Elie Wiesel.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ομιλητές- προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εμπειρογνώμονες σε θέματα ειρήνης, πολιτισμού και παιδείας, εκπρόσωποι διεθνών ειρηνευτικών οργανώσεων και Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO- όρισαν το περιεχόμενο και τις συντεταγμένες του Πολιτισμού της Ειρήνης και μη Βίας και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις διαδικασίες, μέσω των οποίων οι αρχές της ειρήνης θα ενταχθούν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ξεκινώντας από την παιδική τους ηλικία.

Οι σύνεδροι παρουσίασαν μεθόδους και πρακτικές για το πώς η οικογένεια και το σχολείο μπορούν να συμβάλλουν στην εμπέδωση της Ειρήνης και για το πώς ο ρόλος των γυναικών και των ίδιων των παιδιών μπορεί και πρέπει να γίνει πιο ουσιαστικός. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η τέχνη, η ιστορία, η παράδοση, ο αθλητισμός, η επιστήμη και η τεχνολογία, στη διδασκαλία της ειρήνης, αλλά και της μη βίας, στη δημιουργία νέων στάσεων ζωής, νέων προτύπων και νέων αξιών.

Η τελευταία συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Δελφών, με πρόεδρο την Πρύτανη, κυρία Ελένη Αρβελέρ και ήταν αφιερωμένη στη σύνταξη της «Διακήρυξης των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη».

Σκοπός της Διακήρυξης είναι η ευαισθητοποίηση για την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στα παιδιά και στην ειρήνη, η ευαισθητοποίηση αλλά και δέσμευση των κρατών να παρέχουν όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Πολιτισμού Ειρήνης και μη Βίας, καθώς και η δέσμευση του κάθε πολίτη να υιοθετήσει τον Πολιτισμό Ειρήνης και μη Βίας, στην καθημερινή του πρακτική.

Το κείμενο της Διακήρυξης αποτελεί το απόσταγμα τριών βασικών ενοτήτων:

1. Του Μανιφέστου 2000 για τον Πολιτισμό Ειρήνης και μη Βίας, που με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της UNESCO συνέταξαν οι νομπελίστες ειρήνης, και ήδη κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο και υπογράφεται από απλούς πολίτες και προσωπικότητες.

2. Των θέσεων και των απόψεων που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνάντησης Αθηνών –Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.

3. Των γραπτών μηνυμάτων -προτάσεων που έστειλαν νομπελίστες και προσωπικότητες διεθνούς κύρους από όλο τον κόσμο.

Τη Διακήρυξη συνέταξαν οι :

David Adams, Director of the UNESCO Committee for the International Year for Peace Culture.

Rector Helen Ahrweiler, Chairperson of the University of Europe

Marisa Berenson, actress and UNESCO Goodwill Ambassador

Konstantinos Despotopoulos, Member of the Academy of Athens.

Miguel Angel Estella, pianist and UNESCO Goodwill Ambassador

Fredrik Heffermehl, Vice President of the International Peace Bureau.

Rodi Kratsa, member of the European Parliament

Javier Lobo, a thirteen year boy, member of the Colombian Children Movement for Peace

Federico Mayor, President of the Foundation of Peace Culture.

Ioanna Manganara, Ambassador – Consultant of the Ministry of Foreign Affaires on Human Rights Issues

Prof. Anastasios – Ioannis Metaxas, political scientist, President of the Committee for the elaboration of the New Law on Telecommunications

Pierre Marchand, President of the Foundation for Peace Nobel Laureates Appeal for Children

Evelyne Panato, educator and Director of the ‘House of Motion and Image’ in Paris (elaboration of artistic and cultural school projects)

Michalis Peristerakis, lawyer, President of the ‘Independent Movement for Peace’

Maria Barroso Soares, President of the Red Cross of Portugal

May-Britt Theorin, member of the European Parliament and President of the Committee of the European Parliament for women’s rights and equal opportunities.

Marianna V. Vardinoyannis, UNESCO Goodwill Ambassador and President of the ‘Foundation for the Child and the Family’

Cora Weiss, President of the ‘Hague Appeal for Peace’ and candidate for the Nobel Prize for Peace.

H Διακήρυξη βασίστηκε επίσης στα γραπτά μηνύματα που απέστειλαν οι:

Suha Arafat, President of the Foundation “Palistine Avenir”

Yaser Arafat, President of the Palestinian Authority, Nobel Peace Prize

Mary Banotti, Member of the European Parliament.

Carol Bellamy, Executive Director of UNICEF.

Hillary Rodham Clinton, First Lady of the United States of America.

Matilda Raffa Cuomo, Founder and Chairperson “Mentoring USA”.

Prof. Christian. de Duve, Nobel Prize in Medicine.

Shimon Peres, Nobel Peace Prize.

Prof. Christian. de Duve, Nobel Prize in Medicine.

Anne-Aymone Giscard d’ Estaing, President of the “Fondation pour l’ Enfance”.

Frederik. W. de Klerk, Nobel Peace Prize.

Jacques Delors, Former President of the European Commission.

Boutros Boutros-Ghali, Secretary-General of the International Organisation of the Francophonie, Former Secretary – General of the United Nations.

Ethel Kennedy, Founder of the “Robert F. Kennedy Memorial”

Eunice Kennedy Shriver, Honorary President “Special Olympics International”.

Danielle Mitterrand, President of the Foundation “France – Libertes”

Ilya Prigogine, Nobel Prize in Chemistry

Mary Robinson, United Nations High Commissioner for Human Rights.

Maria Barroso Soares, President of the Red Cross of Portugal

Maria Teresa, Crown Princess of Luxembourg

Rigoberta Menchu Tum, Nobel Peace Prize

Sir Peter Ustinov

Androula Vassiliou, Member of the Cypriot Parliament

Simone Veil, Former President of the European Parliament

Elie Wiesel, Nobel Peace Prize

Jody Williams, Ambassador of the International Campaign to Ban Landmines, Nobel Prize Peace

Τη συνεδρίαση έκλεισε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, συγχαίροντας τους συνέδρους για την αξιόλογη εργασία τους, και με την ευχή να γίνει συνείδηση όλων μας ότι : «Ο μόνος πόλεμος που οφείλουμε να κηρύξουμε από εδώ κι εμπρός είναι: “Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ”!