Η εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου, των ειδικών και των απλών πολιτών, το επίπεδο γνώσεων των ομιλητών, καθηγητών και δημοσιογράφων, οι νέοι προβληματισμοί που τέθηκαν και οι προτάσεις που διατυπώθηκαν, ήταν, κατά την πρύτανη Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, το καλύτερο συμπέρασμα της Ημερίδας με θέμα: «Η Οικογένεια και τα ΜΜΕ», που διοργάνωσε το Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια, στις 26 Οκτωβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

 

Η Πολιτεία, που εκπροσωπήθηκε στο βήμα της Ημερίδας από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, κ. Γεώργιο Ρωμαίο, από τον Υπουργό Τύπου, κ. Δημήτρη Ρέππα, από τον Ευρωβουλευτή κ. Γεώργιο Αναστασόπουλο, από τον Πρόεδρο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, καθηγητή, Παύλο Σούρλα, από τον Διευθυντή της ΕΤ-1, κ. Κωνσταντίνο Αλαβάνο, ανέλαβε τις δικές της ευθύνες, ανακοίνωσε μέτρα που συνθέτουν την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της Οικογένειας στο χώρο των ΜΜΕ, και διατύπωσε τις αρχές μιας νέας Οικογενειακής Πολιτικής σε σχέση με τα ΜΜΕ.

 

Οι ομιλητές που προσέγγισαν τη σχέση της Οικογένειας με τα ΜΜΕ απ’ όλες τις πλευρές, κατέληξαν στα εξής βασικά συμπεράσματα:

 

  • Στην αναπόφευκτη συμβίωση όλων μας με τα ΜΜΕ που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.
  • Στην αναμφισβήτητη δύναμη επιρροής των ΜΜΕ σε σχέση με τη διαμόρφωση της σύγχρονης οικογένειας.
  • Στην ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονεί η δύναμη αυτή.
  • Στην ανάγκη άσκησης πίεσης προς κάθε κατεύθυνση, ώστε η δύναμη των ΜΜΕ, να γίνει ο μεγάλος σύμμαχος, στη μάχη για την προστασία του θεσμού της Οικογένειας.
  • Στη προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς να προστατέψουμε τα παιδιά, βοηθώντας τα ν αναπτύξουν κριτική σκέψη, και να μάθουν, όχι μόνο να «βλέπουν» τις εικόνες, αλλά και να τις «διαβάζουν».

 

Εισηγητές της Ημερίδας ήταν οι καθηγητές Νικηφόρος Διαμαντούρος, Χριστιάννα Κωνσταντοπούλου, Μπετίνα Ντάβου, Γιάννης Μεταξάς, Προκόπης Παυλόπουλος, Στέλιος Παπαθανασόπουλος, Φωτεινή Τσαλίκογλου, και Δημήτρης Χαραλάμπης.

Ομιλητές της Ημερίδας ήταν οι δημοσιογράφοι Νίνα Γουδέλη, Πόπη Διαμαντάκου, Νίκος Ευαγγελάτος, Όλγα Ιωάννου, Λιάνα Κανέλλη, Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου, Ειρήνη Νικολοπούλου, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Γιάννης Πρετεντέρης, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Έλλη Στάη, Όλγα Τρέμη, Κώστας Χαρδαβέλας, Μαλβίνα Χαριτοπούλου, και Νίκος Χατζηνικολάου.

 

Επίσης στην Ημερίδα μίλησαν οι κυρίες Ίρις Ζαχμανίδου και Βάσω Κανελλοπούλου, διευθύντριες τηλεοπτικών προγραμμάτων, η διαφημίστρια Νίκη Γιαννάκη, η αντιπρόεδρος της ΕΔΕΕ, κυρία Κατερίνα Τσεμπερλίδου, και η υπεύθυνη ενημέρωσης του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, ιατρός κυρία Μαρία Καρά.