Σε μια σεμνή και πολύ συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, τον Νοέμβριο του 2008 ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρος, ανακήρυξε την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα. Β Βαρδινογιάννη, Αρχόντισσα του Πατριαρχικού Θρόνου, τον ύψιστο τίτλο τιμής που απονέμεται σε κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι διακρίνονται για το μεγαλόπνοο και μακράς διάρκειας έργο τους, κοινωνικό και πνευματικό.
«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μας έχει όλους συγκινήσει με την ευαισθησία και την ακατάπαυστη παρουσία της στο πλευρό των παιδιών. Είναι μητέρα όλων των παιδιών του κόσμου και άξιο μέλος της κοινωνίας μας, άξιο μέλος μιας μεγάλης κρητικής οικογένειας, της οποίας γνωρίζω πολλά μέλη, και ιδιαίτερα, τον σύζυγό της, Βαρδή Βαρδινογιάννη, με τον οποίο συνδέομαι με βαθιά και μακροχρόνια φιλία, και γνωρίζω ότι βρίσκεται πάντα στο πλευρό εκείνων που τον χρειάζονται …». Και απευθυνόμενος στην ίδια πρόσθεσε: «Αρχόντισσά μου, το προσωπικό μου δώρο είναι η μάνα, γιατί όπως σας είπα πάνω απ’ όλα είστε μάνα και φροντίσατε για τα παιδιά του κόσμου που ίσως τα περισσότερα να μην έχουν γνωρίσει το χάδι της μάνας. Σας προσφέρω τη μητέρα του κόσμου, την Παναγία τη Γλυκοφιλούσα, της οποίας έχω διαβάσει ευχή, να την έχετε όταν ξεκινάτε για τα μεγάλα σας ταξίδια στις χώρες του κόσμου».
Η κυρία Βαρδινογιάννη, παραλαμβάνοντας τον Xρυσό Σταυρό και το οφφίκιο της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου, καθώς και την εικόνα της Παναγίας, από τα χέρια του Πατριάρχη, βαθιά συγκινημένη, τον ευχαρίστησε λέγοντας: «Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για μεγάλη αυτή τιμή την οποία με αξίωσε ο Θεός να λάβω από τα δικά σας χέρια, μαζί με την ευλογία και τις ευχές σας. Ο τίτλος της Αρχόντισσας του Πατριαρχικού Θρόνου αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή και είναι δύσκολο να βρω λέξεις που να εκφράζουν τη συγκίνησή μου. Αυτή η στιγμή είναι μια από τις πιο σημαντικές στη ζωή μου καθώς ο τίτλος αυτός αντιπροσωπεύει για μένα τις αξίες και τα ιδανικά της Ορθοδοξίας που έχω ως φωτεινό οδηγό στις προσπάθειές μου όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει για μένα έναν άρρηκτο πνευματικό και ψυχικό δεσμό με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Tόσο ο συμβολισμός του Τίτλου, όσο και η ουσία της αποστολής που μου ανατίθεται σήμερα, με ενθαρρύνουν να συμβάλω ακόμα περισσότερο στον ιερό αγώνα του Πατριαρχείου για το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου όπου η αλληλεγγύη, ο πολιτισμός και η παιδεία θα αποτελούν τα θεμέλια της ειρήνης, της διεθνούς κατανόησης και της προόδου όχι μόνο στην Αφρική αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως με βαθύ αίσθημα ευθύνης και με πολλή χαρά θα σταθώ στο πλευρό σας και θα προσπαθήσω να συμβάλω στους υψηλούς στόχους και στους σκοπούς του Πατριαρχείου».
Η κυρία Βαρδινογιάννη, κατά την ομιλία της, δεν παρέλειψε, να εκφράσει τον θαυμασμό της για το ιεραποστολικό έργο που επιτελεί ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, σ’ ολόκληρη την Αφρική, « ένα έργο, που όπως είπε, έχει λάβει τον χαρακτήρα μιας εκστρατείας αγάπης και μιας μεγάλης αγκαλιάς για όλα τα παιδιά, αποτελεί για όλους μας παράδειγμα προς μίμηση και στέλνει παντού το μήνυμα της Ελπίδας‘.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε οφφίκιο συνοψίζει μια διακονία αιώνων, τιμημένη από μυριάδες ευσεβών ορθοδόξων χριστιανών, οι οποίοι πρόσφεραν στην Εκκλησία τη συμπαράστασή τους για τη σωστική πορεία της μέσα στην Ιστορία. Εξ αυτού και η κατά καιρούς στρατευόμενη Εκκλησία μνημονεύει με ευγνωμοσύνη πάντοτε τους ζώντες και προαπελθόντες οφφικιάλους αυτής.
Την τελετή πλαισίωσε με εκκλησιαστικούς ύμνους η χορωδία νέων από την Αφρική που μαθαίνουν ελληνικά στο σχολείο του Πατριαρχείου.
Στην εκδήλωση, εκτός από τη μητέρα και την αδελφή του Πατριάρχη καθώς και πολλά εξέχοντα μέλη της Ελληνικής Παροικίας του Καϊρου και της Αλεξάνδρειας, ήταν παρόντες: ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κύριος Θεόδωρος Κασσίμης, ο Έλληνας Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια κύριος Γιώργος Διακοφωτάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κύριος Χαράλαμπος Κατσιμπρής, ο Πρόεδρος Φίλων της Βιβλιοθήκης, κύριος Ανδρέας Ζαϊμης, ο Πρόεδρος Οφφικιάλων Αλεξανδρείας, κύριος Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο κύριος Σπύρος Καμαλάκης, ο καθηγητής, Ευθύμιος Σουλογιάννης, κα.