Στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 οι κάτοικοι της Μακίστου υποδέχτηκαν με ανοιχτή αγκαλιά, δάκρυα στα μάτια, λουλούδια και τιμές εθνικού ευεργέτη την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πού έφτασε εκεί για την τελετή παράδοσης του χωριού στους κατοίκους του.

Οι πριν από τρία χρόνια γεμάτοι θλίψη και απόγνωση κάτοικοι του χωριού, σήμερα έλαμπαν από χαρά και έσφιγγαν με ευγνωμοσύνη το χέρι της κυρίας Βαρδινογιάννη που τήρησε την υπόσχεση της, για την αναγέννηση της Μακίστου, ενός από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της Ηλείας που επλήγησαν από τις φωτιές του καλοκαιριού του 2007, αναγκάζοντας τους κατοίκους του να στερηθούν τα σπίτια τους και τους κόπους μιας ζωής.

Τότε, ανάμεσα στους πρώτους που στάθηκαν στο πλευρό των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, ήταν ο Πρόεδρος του Ομίλου Βαρδινογιάννη, κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης, και η σύζυγός του Μαριάννα, που βλέποντας το μέγεθος της καταστροφής και την απόγνωση των κατοίκων της Μακίστου, αποφάσισαν να την ξαναχτίσουν. Τον Οκτώβριο 2007 άρχισε η εκπόνηση των μελετών για κάθε επιμέρους οικοδομή και μέχρι το τέλος του 2009 είχε παραδοθεί και η τελευταία οικοδομή του χωριού.Το σύνολο του έργου περιελάμβανε την ανέγερση και την ανακατασκευή 70 ανεξάρτητων κατοικιών, και 2 εκκλησιών καθώς και τη διαμόρφωση της πλατείας.

Χθες, την κυρία Βαρδινογιάννη υποδέχτηκε ο Πρόεδρος Μακίστου, κύριος Νικόλαος Πόθος, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ζαχάρως, κύριος Δημήτρης Χρονόπουλος και ο Μητροπολίτης Τριφυλλίας κύριος Χρυσόστομος ο οποίος ετέλεσε τον αγιασμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

Εκ μέρους των κατοίκων του χωριού μίλησε ο κ. Νικόλαος Λαμπρόπουλος, καθηγητής μαθηματικών που την καλωσόρισε, λέγοντας:

«Εσείς, κυρία Μαριάννα, ο σύζυγός σας ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη που προσφέρει δουλεια σε τόσους συνανθρώπους μας, κάνατε αυτό που ήταν πέρα από τις προσδοκίες όλων μας!…Εβδομήντα οικογένειες έμειναν στις ρίζες τους, δεν ξενιτεύτηκαν, δεν ερήμωσε το χωριό. Χάρη σε εσάς. Φροντίσατε για όλα, αφουγκραστήκατε τις ανάγκες μας και σε ελάχιστο χρόνο μας παραδώσατε καινούρια σπίτια για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Είμαστε ευγνώμονες σε εσάς, στον σύζυγό σας, τον κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη, στην οικογένειά σας. Σας ευχαριστούμε γιατί με τις πράξεις σας αποδείξατε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με Άλφα κεφαλαίο, που μοιράζονται τον πόνο των άλλων και τηρούν τις υποσχέσεις τους. Οι προσευχές και οι ευχές μας μέσα στο εκκλησάκι του Αι-Γιώργη και της Παναγίτσας που επίσης ξανακτίσατε θα σας συνοδεύουν παντοτινά».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ζαχάρως, κυρίου Πανταζή Χρονόπουλου, ο οποίος εξήρε το έργο του κυρίου και της κυρίας Βαρδινογιάννη, και μίλησε για την επιθυμία των κατοίκων της Μακίστου να ευχαριστήσουν τους ευεργέτες τους και να στήσουν στην πλατεία του χωριού την προτομή της κυρίας Βαρδινογιάννη για να θυμίζει πάντα ότι πέρασε από τον τόπο τους η γυναίκα που έσωσε το χωριό τους.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Μακίστου, κύριος Νικόλαος Πόθος, της παρέδωσε το χρυσό κλειδί του χωριού ενώ το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ζαχάρως, κύριος Σχίζας ανέγνωσε ψήφισμα με το οποίο ο Δήμος ανακήρυξε τον κύριο και την κυρία Βαρδινογιάννη επίτιμους δημότες του.

Η κυρία Βαρδινογιάννη συγκινημένη τον ευχαρίστησε θερμά για τα καλά του λόγια και απευθυνόμενη στους κατοίκους του χωριού που είχαν συγκεντρωθεί στη πλατεία, είπε μεταξύ άλλων: «Για τον σύζυγό μου και για μένα η στήριξη σε εσάς και στο χωριό σας ήταν ένα ανθρώπινο χρέος. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά σε μια τέτοια συμφορά.

Ήταν μια ειλικρινής έκφραση συμπαράστασης σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Και δεν ήταν από την πλευρά μας μια απλή υπόσχεση και δέσμευση. Ήταν φροντίδα. Γι’αυτό και θελήσαμε να ξαναχτίσουμε το χωριό με τη δική μας μελέτη. Χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του, να αγκαλιάσει τους κατοίκους του και να τους προσφέρει σιγουριά και προστασία. Και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας είναι τα χαμόγελα των παιδιών που βλέπουμε σήμερα γύρω μας, των παιδιών που είναι το μέλλον αυτού του τόπου.

Αυτά τα παιδικά χαμόγελα εξαφανίζουν από την ψυχή μας το γκρίζο χρώμα της στάχτης που σκέπασε τότε το φως της Ηλειακής γης και μαζί με τους γονείς τους δίνουν ζωή στα νέα κτίρια που ορθώνονται σήμερα γύρω μας. Δεν κρύβω όμως πως τα λόγια σας με άγγιξαν βαθιά. Η υποδοχή σας με τίμησε με συγκινητικό τρόπο, και με έκανε να αισθανθώ ως δικός σας άνθρωπος. Οι δεσμοί μου πλέον μαζί σας είναι πολύ ισχυροί γιατί χτίστηκαν πέτρα-πέτρα τα τρία τελευταία χρόνια. Είναι δεσμοί αμοιβαίας φιλίας και εκτίμησης που δεν θα σβήσουν ποτέ».

Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων από την κυρία Βαρδινογιάννη, τα αποκαλυπτήρια της προτομής της αλλά και μια έκπληξη που οι κάτοικοι της επεφύλαξαν ονομάζοντας την πλατεία του χωριού τους «Πλατεία Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη».

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κύριος Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού και συνεχάρη την οικογένεια Βαρδινογιάννη για τη στήριξη της περιοχής και ο Νομάρχης Ηλείας, κύριος Χαράλαμπος Καφίρας, ο οποίος ευχαρίστησε τον κύριο και την κυρία Βαρδινογιάννη Βαρδινογιάννη και τόνισε τη σημασία της προσφοράς τους καθώς τα τρία τελευταία χρόνια η Πολιτεία υστερούσε στην αποκατάσταση των πυροπλήκτων μη έχοντας αξιοποιήσει και μοιράσει στους πυρόπληκτους τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από δωρεές μετά τις πυρκαγιές.

Οι κάτοικοι του χωριού προσέφεραν στην κυρία Βαρδινογιάννη αναμνηστικά δώρα, ανάμεσά τους και αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων που επιμελήθηκαν αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως προτομή του αγάλματος του Ερμή του Πραξιτέλη που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, προτομή του Απόλλωνα, αρχαία κύλικα και χάλκινη επιγραφή που αναφέρεται σε έναν Ολυμπιονίκη, την οποία αφιέρωσαν στον κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από τους μαθητές της ΣΤ΄Δημοτικού του Σχολείου Ζαχάρως, στα οποία μετά η κυρία Βαρδινογιάννη μοίρασε το παιδικό βιβλίο που πρόσφατα εκδόθηκε από το ίδρυμά της «Η χώρα των δύο ήλιων», το οποίο αφορά την προστασία των αρχαίων μνημείων της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος.

Η κυρία Βαρδινογιάννη δεν παρέλειψε επίσης να εναποθέσει λουλούδια στο σημείο που χάθηκαν άνθρωποι του χωριού και πυροσβέστες, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ένα από τα δύο εκκλησάκια που έχτισε ξανά μετά την καταστροφή του ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, καθώς και σπίτια του χωριού όπου συνομίλησε με τους κατοίκους τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο κύριος Γιώργος Ι. Βαρδινογιάννης, που συνόδευε τη κυρία Βαρδινογιάννη, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Φωτεινή Πιπιλή, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κυρίου Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, κύριος Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος ως εκπρόσωπος του κόμματός του, βουλευτές του Νομού Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Κοντογιάννης και Κωνσταντίνος Τζαβάρας, η ηγεσία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο κύριος Δημοσθένης Δαλαϊνας, ο κύριος Γιώργος Γαγάνης, μέλη της ΕΛΠΙΔΑΣ οι κυρίες Ελένη Σαμαρά-Κωνσταντακάτου, Κέττυ Φιλιππίδου, Καίτη Βούτσελα, Ινώ Κωνσταντοπούλου, Άσπα Γυφτοπούλου, Τζωρτζίνα Έλληνα, Άννα Παπαγιάννη, Μπέκυ Στραβελάκη, Χριστίνα Τσατσάκη, Έπη Νικολακοπούλου, Έλλη Τζανετάτου με τον σύζυγό της Ευάγγελο, Λόλα Νταϊφα, κ.ά.