Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη
Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO

Η UNESCO, αναγνωρίζοντας το μακροχρόνιο και σημαντικό κοινωνικό έργο της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, την ανακήρυξε Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι, το 1999. Από τότε μέχρι σήμερα η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη συμμετέχει στις ετήσιες συναντήσεις των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO και στις ποικίλες εκδηλώσεις και προγράμματα της UNESCO εντός και εκτός Ελλάδος, συμβάλλοντας με τη δράση της σε ζητήματα κοινωνικού, ανθρωπιστικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, και ειδικότερα στην προώθηση της ειρήνης, την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άϋλης, στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και στον διάλογο ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς. Ενισχύει μάλιστα αυτές τις δράσεις συνδυάζοντας τες με τις δραστηριότητες του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και με την αποστολή της ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου διαφόρων διεθνών οργανώσεων.

Ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO η κυρία Βαρδινογιάννη μεταξύ άλλων έχει αναλάβει:

  • Τη δημιουργία του Πολύ-πολιτισμικού Κέντρου για Παιδιά «Η Αθηνά», στο Βελιγράδι (Δήμος Zemun) υπό την αιγίδα της UNESCO, για τη στήριξη των παιδιών θυμάτων του πολέμου στα Βαλκάνια, καθώς και τη δημιουργία χειρουργικού κέντρου στη Gracanica στο Κόσοβο σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου», καθώς και τη προμήθεια 120 τόνων ειδών πρώτης βοήθειας, φαρμάκων, τροφίμων και ρουχισμού για την ανακούφιση των οικογενειών μετά τον πόλεμο.
  • Τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO “Bηθλεέμ 2000”, το οποίο δυστυχώς καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των μαχών που έγιναν στην περιοχή. Η τελετή θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2000, υπό την αιγίδα της κυρίας Suha Arafat. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψή της εκεί, η κυρία Βαρδινογιάννη είχε επίσημη συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Yasser Arafat, στη Ραμάλλα. Το Κέντρο αυτό ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια “Αλυσίδα της Ειρήνης”.
  • Τη χορηγία διαφόρων εκδηλώσεων και προγραμμάτων όπως για παράδειγμα την έκδοση του παιδικού βιβλίου «Η χώρα των δύο ήλιων» με θέμα την προστασία των μνημείων από φυσικές καταστροφές και για την ειρηνική συνύπαρξη (Ιούνιος 2010), το πρόγραμμα για την «Εκπαίδευση των κοριτσιών» στη Γάζα (Σεπτέμβριος 2009), την Έκθεση για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι (Μάϊος 2008), τη διοργάνωση του διεθνούς σεμιναρίου «Διαχείριση των κινδύνων των πολιτιστικών μνημείων από φυσικές καταστροφές» που οργάνωσε το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Αρχαία Ολυμπία (Νοέμβριος 2008), το πρόγραμμα «Safe Schools» του Jordan River Foundation της Βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας (2007), τη συναυλία του Purcell School που πραγματοποιήθηκε στην UNESCO για την προώθηση της μουσικής παιδείας και τη στήριξη νέων ταλέντων, παρουσία του Πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας (Φεβρουάριος 2003), κ.ά.
  • Τη διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως για παράδειγμα το διεθνές συνέδριο “Οι γυναίκες στην υπηρεσία της ειρήνης” στην έδρα της UNESCO (Ιούνιος 2004), με σκοπό την επισήμανση του καθοριστικού και ουσιαστικού ρόλου των γυναικών στην εδραίωση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς και τη προάσπιση του δικαιώματός τους να συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και της λήψεως πολιτικών αποφάσεων. Την έκθεση “Η Ενότητα ενός μοναδικού μνημείου, του Παρθενώνα” σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO (Απρίλιος 2003). Την έκθεση ζωγραφικής γυναικών καλλιτεχνών από τον κόσμο του Ισλάμ με τίτλο “Αποκαλύπτοντας το Πρόσωπο” υπό την αιγίδα της Βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας και σε συνεργασία με το Δίκτυο FAM, στην έδρα της UNESCO (Μάρτιος 2003), την έκθεση Φωτογραφίας για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά στη Βενετία (Νοέμβριος 2002) και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη (Δεκέμβριος 2002).
  • Οργάνωσε επίσης πολλά διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της UNESCO, όπως το πρώτο Ευρωπαϊκό Φόρουμ «Οικογένεια-Παιδί-21ος αιώνας: Όραμα και Θεσμοί», «Συνάντηση Αθηνών-Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη», «Παιδί: Αγγελιοφόρος της Ειρήνης», «Σεξουαλική Εκμετάλλευση των Παιδιών και Παιδοφιλία στο Internet», «Σύγχρονες Κοινωνίες-Πολυπολιτισμική Συνύπαρξη-Ο ρόλος του Παιδιού» , «Η Κλιματική Αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές», κ.ά..
  • Συμμετείχε με μήνυμά της για την ειρήνη στο φίλμ “Παιδιά της Ειρήνης” (παραγωγή της UNESCO), ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες όπως ο Dalai Lama, o Kofi Annan (Nόμπελ Ειρήνης), o Shimon Peres (Νόμπελ Ειρήνης), o YasserArafat (Νόμπελ Ειρήνης), η Rigoberta Menchu Tum (Νόμπελ Ειρήνης), o Federico Mayor (πρώην Γενικός Διευθυντής τηςUNESCO), κ.ά., ενώ άρθρο της συμπεριλαμβάνεται στο λεύκωμα της UNESCO με τίτλο «60 γυναίκες συμβάλλουν στα 60 χρόνια της UNESCO» (Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται τα προφίλ 60 γυναικείων προσωπικοτήτων, η δράση τους και η συνεργασία τους στους κόλπους της UNESCO, για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας ειρήνης και συνεργασίας των λαών. Ανάμεσα στις Πρέσβεις Καλής Θελήσεως της UNESCO που παρουσιάζονται στο λεύκωμα της UNESCO, περιλαμβάνονται οι : Vigdis Finnbogadottir πρώην Πρόεδρος της Ισλανδίας, η Μεγάλη Δούκισσα του Λουξεμβούργου Maria Teresa, η Πριγκίπισσα Fyrial της Ιορδανίας, η βραβευμένη με νόμπελ Ειρήνης Rigoberta Menchu Tum, η Kim Phuc Phan Thi, κ.ά.).
  • Η κυρία Βαρδινογιάννη ήταν ομιλήτρια στη διεθνή συνάντηση «Η έκκληση της Χάγης για ειρήνη» με θέμα «Χτίζοντας τον πολιτισμό ειρήνης και μη βίας» . Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διοργάνωσε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Η επίδραση της ραδιενέργειας στην υγεία των παιδιών» σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο για την Ειρήνη, απευθύνοντας την έκκληση για την κατάπαυση των πολέμων και την κατάργηση των πυρηνικών δοκιμών.
  • Κατά τον εορτασμό της 65ης Επετείου της UNESCO προσκλήθηκε από τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, να παρουσιάσει το βιβλίο της με τίτλο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωϊκή κοινωνία» που εκδόθηκε το 2010 και βασίζεται στη μεταπτυχιακή της μελέτη στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Στην παρουσίαση παρευρέθησαν οι τρεις τελευταίοι Γενικοί Διευθυντές της UNESCO καθώς και πολλοί Πρέσβεις Καλής Θελήσεως.
  • Κατά τον εορτασμό της 70ης Επετείου της UNESCO, το 2014 προσκλήθηκε από την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, να είναι η βασική ομιλήτρια στην πανηγυρική εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα και πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
  • Παράλληλα η κυρία Βαρδινογιάννη υποστήριξε την ίδρυση του «Ινστιτούτου Μελετών για την ειρήνη» στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης συμμετείχε στη ομάδα εμπειρογνωμόνων για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια ενόπλων συγκρούσεων και πήρε μέρος στις δυο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, η πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Παρίσι και η δεύτερη στην Αλεξάνδρεια τον Ιανουάριο του 2007. Συμμετείχε στο Διεθνές Φόρουμ για την Ειρήνη στο Sharm El Sheikh της Αιγύπτου, με σκοπό τη διερεύνηση των ευκαιριών για την ανάδειξη της δύναμης και των ικανοτήτων των νέων στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου (Σεπτέμβριος 2007). Συμμετείχε επίσης στη διεθνή εκστρατεία για την «Προστασία των παιδιών» που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο σε συνεργασία με το ICMEC (Φεβρουάριος 2009), στη διεθνή συνάντηση με τίτλο «Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης» που πραγματοποιήθηκε στη Μανάμα του Μπαχρέιν υπό την αιγίδα της βασίλισσας Σαμπίκα (Μάρτιος 2009), καθώς και στο Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε στο Λούξορ της Αιγύπτου (Δεκέμβριος 2010).