Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, ως Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», εκτός από τη συνεργασία της με τους φορείς στους οποίους συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τους, συνεργάζεται και με πολλές άλλες Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, όπως: Fondation pour l’Enfance (Γαλλία), Jordan River Foundation( Ιορδανία), Robert F. Kennedy Memorial (H.Π.Α.), Action Aid, Future Generation Foundation (Aίγυπτος), Α.V.E.C. (Γαλλία), Noor Al-Hussein Foundation (Ιορδανία), International Peace Bureau (Ελβετία), Hague Appeal for Peace (ΗΠΑ), University of Europe(Γαλλία), European Forum for Child Welfare (Βέλγιο), το International Bureau for the Rights of the Child (Καναδά), το κ.ά.

Στο πλαίσιο όλων αυτών των συνεργασιών της συμμετέχει σε συνέδρια και διασκέψεις ως ομιλήτρια ή σύνεδρος, σε φιλανθρωπικά γκαλά καθώς και σε πολλές διεθνείς και ευρωπαϊκές συναντήσεις, και φόρα όπως:

 • Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για την Παιδική Σεξουαλική Εκμετάλλευση (Αύγουστος 1996) στη Στοκχόλμη, όπου ήταν προσκεκλημένη της Βασίλισσας Σίλβια της Σουηδίας.
 • Τη διάσκεψη που οργάνωσε το “Fondation Pour L’Enfance” (Nοέμβριος 1997) στο Παρίσι για την παρουσίαση της εργασίας του “Ευρωπαϊκού Γραφείου για Χαμένα και Κακοποιημένα Παιδιά”, όπου ήταν και ομιλήτρια.
 • Τη διεθνή συνάντηση για τις εξαφανίσεις παιδιών που οργάνωσε η ΙΝΤΕRPOL και το “Fondation pour l’Enfance” στη Λυών (1999).
 • Το συνέδριο με θέμα “Η ‘Εκκληση της Χάγης για την Ειρήνη” (Hague Appeal for Peace – Μάϊος 1999) στη Χάγη, όπου ήταν ομιλήτρια με θέμα “Χτίζοντας ένα Πολιτισμό Ειρήνης και Καταπολέμησης της Βίας”. Επίσης στο πλαίσιο του Συνεδρίου οργάνωσε ειδικό πάνελ σε συνεργασία με το International Peace Bureau και τον Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ. To πάνελ εξέτασε το θέμα: “Η επίδραση της ραδιενέργειας στην υγεία των παιδιών”, και απηύθυνε έκκληση για την κατάπαυση των πολέμων και την κατάργηση των πυρηνικών δοκιμών.
 • To διεθνές συνέδριο των ΜΚΟ με θέμα “Global Solidarity: the way to Peace and International Co-operation”, που οργάνωσε το Τμήμα Ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη (Αύγουστος 2000).
 • Tο διεθνές συνέδριο με θέμα: “International Conference for a Culture of Peace” που οργάνωσε το Foundation for a Culture of Peace στη Μαδρίτη (Δεκέμβριος 2000), όπου απηύθυνε χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης του συνεδρίου.
 • Το δεύτερο διεθνές συνέδριο του Δικτύου FAM (Γυναίκες Δημιουργοί της Μεσογείου) για τον Πολιτισμό Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. (Σεπτέμβριος 2002).
 • Τις Διεθνείς Βραδιές για το Παιδί που διοργανώνει κάθε χρόνο στα ανάκτορα των Βερσαλιών το “Fondation pour l’Enfance”.
 • Τις εκδηλώσεις για τη «Χάρτα των Παρισίων κατά του καρκίνου» που διοργανώνει ο καθηγητής ογκολογίας κύριος David Khayat, πρόεδρος της Α.V.E.C.
 • Τις απονομές βραβείων και τα φιλανθρωπικά γκαλά που διοργανώνει η βασίλισσα Σύλβια της Σουηδίας για την ενίσχυση του Ιδρύματος Mentor.
 • Την μεγάλη εκδήλωση για την ίδρυση του Global Humanitarian Forum, με επικεφαλής τον κύριο Kofi Annan, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, με σκοπό την αφύπνιση τής παγκόσμιας κοινότητας για την αντιμετώπιση των κινδύνων πού απειλούν τον πλανήτη μας και τούς πληθυσμούς από την αλλαγή του κλίματος.
 • Το Διεθνές Φόρουμ της Βιέννης για το trafficking που διοργάνωσαν η UN.GIFT και το UNODC (Φεβρουάριος 2008).
 • Το συνέδριο για την εξάλειψη της φτώχειας στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, που διοργάνωσε η Διεθνής Εκστρατεία «ΥΕS» σε συνεργασία με τη κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν-Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού- και υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας του Αζερμπαϊτζάν και Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, Mehriban Aliyeva, καθώς και της Πρώτης Κυρίας της Αιγύπτου, Suzanne Mubarak ( Σεπτέμβριος 2008).

Συμμετείχε επίσης στη διεθνή εκστρατεία για την «Προστασία των παιδιών» που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο σε συνεργασία με το ICMEC (Φεβρουάριος 2009), στη διεθνή συνάντηση με τίτλο «Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης» που πραγματοποιήθηκε στη Μανάμα του Μπαχρέιν υπό την αιγίδα της βασίλισσας Σαμπίκα (Μάρτιος 2009), καθώς και στο Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων που πραγματοποιήθηκε στο Λούξορ της Αιγύπτου (Δεκέμβριος 2010).

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ήταν ιδρυτικό μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας από την ίδρυσή της μέχρι έως το 2008, για το μέγιστο δηλαδή διάστημα παραμονής στη θέση αυτή με βάση τους κανονισμούς της Βιβλιοθήκης. Σήμερα είναι μέλος του Advisory Board της Βιβλιοθήκης, παραμένοντας η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας στα διοικητικά όργανα της Βιβλιοθήκης.

Εκτός από την ανελλιπή παρουσία της στις ετήσιες συναντήσεις των μελών του Δ.Σ. και στις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Βιβλιοθήκη-στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης, στην 5η Επέτειο της Βιβλιοθήκης, σε επιστημονικές ημερίδες και πολιτιστικά φεστιβάλ, κ.ά.- έχει στηρίξει την ίδρυση του Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη, στηρίζει το έργο του Συνδέσμου «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» όπως την Ημερίδα για την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια, έχει διοργανώσει διαλέξεις και συνεντεύξεις Τύπου του διευθυντή της Βιβλιοθήκης Δρ Ismail Serageldin, στην Αθήνα και στο Ρέθυμνο, για τη γνωστοποίηση του έργου της Βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για τον εμπλουτισμό και την προώθηση του έργου της Βιβλιοθήκης.

Η κυρία Βαρδινογιάννη στήριξε την ίδρυση του «Ινστιτούτου Μελετών για την ειρήνη» στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης συμμετείχε στη ομάδα εμπειρογνωμόνων για την προστασία του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια ενόπλων συγκρούσεων  και πήρε μέρος στις δυο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, η πρώτη τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Παρίσι και η δεύτερη στην Αλεξάνδρεια τον Ιανουάριο του 2007. Συμμετείχε στο Διεθνές Φόρουμ για την Ειρήνη στο Sharm El Sheikh της Αιγύπτου, με σκοπό τη διερεύνηση των ευκαιριών για την ανάδειξη της δύναμης και των ικανοτήτων των νέων στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου (Σεπτέμβριος 2007).

Το 2008 η κυρία Βαρδινογιάννη πήρε την πρωτοβουλία της ίδρυσης του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το οποίο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2008.

Η δημιουργία του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι «The Alexandria Center for Hellenistic Studies», χρηματοδοτήθηκε από το «Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα» με σκοπό την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και την ανάδειξη της ιστορίας της Ελληνιστικής εποχής κατά την οποία ιδρύθηκε η αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Πλέον το Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα είναι ο αποκλειστικός χορηγός της λειτουργίας του Κέντρου. Στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας και Καλών Τεχνών. Το Κέντρο στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη η οποία συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας για τη χορήγηση διπλωμάτων και πτυχίων επιπέδου Master’s και Ph.D.

Το 2016, διοργάνωσε διάλεξη του Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ Ismail Serageldin στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα «Η Ελληνιστική Περίοδος και η Αναβίωση της Βιβλιοθήκης και η επιβίωσή της μετά την Αραβική Άνοιξη».

Το 2017 το Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη διοργάνωσε Τριήμερο Διεθνές Συνέδριο «Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες», σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μαριολοπουλείο-Καναγκινείο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, υπό την αιγίδα  της Α.Ε  Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου,  στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης. Ενώ το 2018,  επόμενη διοργανώθηκε στην Ακαδημία Αθηνών ο εορτασμός των 10 χρόνων του Κέντρου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, όπου παρουσιάστηκε  το βιβλίο των Πρακτικών του Συνεδρίου της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας.

Το 2019 η κυρία Βαρδινογιάννη ανακηρύχθηκε σε Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρο του Κέντρου με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Το 2019 διοργανώθηκε ο εορτασμός των 10 χρόνων του Κέντρου στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

 

ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο πλαίσιο του κοινωνικού της έργου, αλλά και ως  ιδιώτης, βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πληγέντων από φυσικές ή άλλες καταστροφές,  και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες  για την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Μεταξύ άλλων η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μαζί με τον σύζυγό της, κύριο Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη

 • ανέλαβαν την ανοικοδόμηση του Λυρείου Ιδρύματος στο Μάτι που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές το 2018,
 • ανέλαβαν την ανακαίνιση του Παιδικού Σταθμού στη Μάντρα Αττικής που καταστράφηκε από τις πλημμήρες το 2017,
 • ανέλαβαν την ανοικοδόμηση του χωριού Μάκιστος στην Δυτική Πελοπόννησο  που κατεστράφη από τις πυρκαγιές  του Αυγούστου 2007,
 • δημιούργησαν την έδρα του   Aπόδημου Eλληνισμού και τη Βιβλιοθήκη “Ιωάννης Π. Βαρδινογιάννης” στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης,
 • δημιούργησαν την έδρα “Κωνσταντίνος Καραμανλής” για Ελληνικές και Ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Tafts,
 • ανέλαβαν την ανέγερση του Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου Ερμιόνης «Γεώργιος και Ευαγγελία Μπουρνάκη»
 • την ανέγερση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά στο Δήμο ‘Ανω Λιοσίων.