Η τελευταία συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στη “Συνάντηση Αθηνών-Δελφών για τα παιδιά και την ειρήνη” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Δελφών, με πρόεδρο την Πρύτανη, κυρία Ελένη Αρβελέρ  και ήταν αφιερωμένη στη σύνταξη της «Διακήρυξης των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη».

Σκοπός της Διακήρυξης είναι η ευαισθητοποίηση για την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στα παιδιά και στην ειρήνη, η ευαισθητοποίηση αλλά και δέσμευση των κρατών να παρέχουν όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Πολιτισμού Ειρήνης και μη Βίας, καθώς και η δέσμευση του κάθε πολίτη να υιοθετήσει τον Πολιτισμό Ειρήνης και μη Βίας, στην καθημερινή του πρακτική.

Το κείμενο της Διακήρυξης αποτελεί το απόσταγμα τριών βασικών ενοτήτων:

1. Του Μανιφέστου 2000 για τον Πολιτισμό Ειρήνης και μη Βίας, που με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και της UNESCO συνέταξαν οι νομπελίστες ειρήνης, και ήδη κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο και υπογράφεται από απλούς πολίτες και προσωπικότητες.

2. Των θέσεων και των απόψεων που παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνάντησης  Αθηνών –Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη.

3. Των γραπτών μηνυμάτων -προτάσεων που έστειλαν νομπελίστες και προσωπικότητες διεθνούς κύρους από όλο τον κόσμο.

Τη Διακήρυξη συνέταξαν οι :

David Adams, Director of the UNESCO Committee for the International Year for Peace Culture.

Rector Helen Ahrweiler, Chairperson of the University of Europe

Marisa Berenson, actress and UNESCO Goodwill Ambassador

Konstantinos Despotopoulos, Member of the Academy of Athens.

Miguel Angel Estella, pianist and UNESCO Goodwill Ambassador

Fredrik Heffermehl, Vice President of the International Peace Bureau.

Rodi Kratsa, member of the European Parliament

Javier Lobo, a thirteen year boy, member of the Colombian Children Movement for Peace

Federico Mayor, President of the Foundation of Peace Culture.

Ioanna Manganara, Ambassador – Consultant of the Ministry of Foreign Affaires on Human Rights Issues

Prof. Anastasios – Ioannis Metaxas, political scientist, President of the Committee for the elaboration of the New Law on Telecommunications

Pierre Marchand, President of the Foundation for Peace Nobel Laureates Appeal for Children

Evelyne Panato, educator and Director of the ‘House of Motion and Image’ in Paris (elaboration of artistic and cultural school projects)

Michalis Peristerakis, lawyer, President of the ‘Independent Movement for Peace’

Maria Barroso Soares, President of the Red Cross of Portugal

May-Britt Theorin, member of the European Parliament and President of the Committee of the European Parliament for women’s rights and equal opportunities.

Marianna V. Vardinoyannis, UNESCO Goodwill Ambassador and President of the ‘Foundation for the Child and the Family’

Cora Weiss, President of the ‘Hague Appeal for Peace’ and candidate for the Nobel Prize for Peace.

H Διακήρυξη βασίστηκε επίσης στα γραπτά μηνύματα που απέστειλαν οι:

Suha Arafat, President of the Foundation “Palistine Avenir”

Yaser Arafat, President of the Palestinian Authority, Nobel Peace Prize

Mary Banotti, Member of the European Parliament.

Carol Bellamy, Executive Director of UNICEF.

Hillary Rodham Clinton, First Lady of the United States of America.

Matilda Raffa Cuomo, Founder and Chairperson “Mentoring USA”.

Prof. Christian. de Duve, Nobel Prize in Medicine.

Shimon Peres, Nobel Peace Prize.

Prof. Christian. de Duve, Nobel Prize in Medicine.

Anne-Aymone Giscard d’ Estaing, President of the “Fondation pour l’ Enfance”.

Frederik. W. de Klerk, Nobel Peace Prize.

Jacques Delors, Former President of the European Commission.

Boutros Boutros-Ghali, Secretary-General of the International Organisation of the Francophonie, Former Secretary – General of the United Nations.

Ethel Kennedy, Founder of the “Robert F. Kennedy Memorial”

Eunice Kennedy Shriver, Honorary President “Special Olympics International”.

Danielle Mitterrand, President of the Foundation “France – Libertes”

Ilya Prigogine, Nobel Prize in Chemistry

Mary Robinson, United Nations High Commissioner for Human Rights.

Maria Barroso Soares, President of the Red Cross of Portugal

Maria Teresa, Crown Princess of Luxembourg

Rigoberta Menchu Tum, Nobel Peace Prize

Sir Peter Ustinov

Androula Vassiliou, Member of the Cypriot Parliament

Simone Veil, Former President of the European Parliament

Elie Wiesel, Nobel Peace Prize

Jody Williams, Ambassador of the International Campaign to Ban Landmines, Nobel Prize Peace

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Εμείς οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση Αθηνών και Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη, που συγκάλεσε το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια» στις 2 Ιουνίου 2000,

Ζητάμε επίμονα να επικυρωθεί από όλα τα Κράτη η Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τα Δικαιώματα του Παιδιού, να γίνουν σεβαστά και να εφαρμοστούν παντού. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τα παιδιά του κόσμου και πολλά είναι εκείνα που υποφέρουν όχι μόνο από τον πόλεμο και την βία αλλά και από τη φτώχεια και τη στέρηση βασικών αγαθών, υλικών και πνευματικών. Είναι επείγον να προωθήσουμε την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής προκειμένου να εξασφαλιστεί τροφή, νερό, στέγη και παιδεία.

Διακηρύσσουμε ότι υποστηρίζουμε την Έκκληση που υπεγράφη από όλους τους Νομπελίστες Ειρήνης για τη Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών για τον Πολιτισμό Ειρήνης (UN Res A/53/243, 1998), προκειμένου να προωθηθεί αυτός ο Πολιτισμός και η αποφυγή της Βίας για τα παιδιά του κόσμου. Η πιο επείγουσα ανάγκη είναι η ενσωμάτωση της Παιδείας Ειρήνης στα εκπαιδευτικά προγράμματα,

Θεωρούμε ιδιαίτερα καθοριστική για το καλύτερο μέλλον των παιδιών μας την εφαρμογή της Διακήρυξης και του Σχεδίου Δράσης για τον Πολιτισμό Ειρήνης (UN Res A/53/243, 1999), καθώς επίσης και την Ατζέντα της Χάγης για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη (UN Doc A54/98),

Ζητάμε οι γυναίκες να αποκτήσουν το πλήρες δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες ειρήνης, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι αποφάσεις για την ειρήνη είναι κυρίως υπόθεση των ανδρών,

Παροτρύνουμε τους υπευθύνους των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά και των τομέων της ψυχαγωγίας και της διαφήμισης, να λάβουν υπόψη τους την επιβλαβή επίδραση της βίας στη συμπεριφορά των παιδιών,

Εκφράζουμε τον βαθύ προβληματισμό μας για τις τεράστιες δαπάνες των πολεμικών εξοπλισμών και για την προοδευτική μείωση των κονδυλίων που αφορούν στη διεθνή συνεργασία, με στόχο την ανάπτυξη και τη δράση για το χτίσιμο της ειρήνης, μέσα στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Εκφράζουμε επίσης την ανησυχία μας για το γεγονός ότι οι ανεπτυγμένες χώρες παραβλέπουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις Συνελεύσεις των Ηνωμένων Εθνών (π.χ. σε θέματα παιδείας, περιβάλλοντος, κοινωνικής ανάπτυξης, ισότητας των φύλων, συμφωνιών για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, κ.λπ.).

Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε στην κοινωνική αφύπνιση και συνειδητοποίηση για τα θέματα που αφορούν στην Ειρήνη και κάνουμε έκκληση στις κυβερνήσεις, στους υπευθύνους των κέντρων λήψεως αποφάσεων, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, στους βουλευτές των Εθνικών Κοινοβουλίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στους εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών αρχών, στους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, στις οικογένειες, στους συλλόγους εκπαιδευτικών, στους μη κυβερνητικούς οργανισμούς, στα Μέσα Ενημέρωσης και σε όλους τους υπεύθυνους πολίτες, να διαδώσουν και να εφαρμόσουν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, την παρακάτω Διακήρυξη:

Επειδή το παιδί είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και η αιωνιότητά μας, και επειδή τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα, εμείς, πολίτες από διαφορετικές χώρες, που συγκεντρωθήκαμε στους Δελφούς, το κέντρο αυτό της Γης σύμφωνα με τους Αρχαίους, σε αυτόν τον τόπο του προφητικού λόγου και της πρώτης ειρηνικής συνάντησης μεταξύ των πόλεων,

Θεωρούμε ότι είναι ευθύνη μας να υπηρετούμε την ειρήνη που βασίζεται στη δικαιοσύνη, στην πρακτική της αποφυγής της βίας και τον αλληλοσεβασμό. Μόνο η ειρήνη μπορεί να εγγυηθεί την ευημερία των νέων και να διασφαλίσει την αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία, τον πολιτισμό και την οικονομική, κοινωνική, σωματική και πνευματική κατάσταση του καθενός.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η δυσκολία δεν βρίσκεται στο να ληφθούν καλές αποφάσεις, αλλά στο να εφαρμοσθούν με τη συνδρομή όλων και ιδιαίτερα των γυναικών.

Δεσμευόμαστε να εργαστούμε παντού- στην οικογένειά μας, στην εργασία μας, στους χώρους συναντήσεων και ψυχαγωγίας- και με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, για να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε την ειρήνη, έτσι ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, με τρόπο μόνιμο και συνεχή, μία εστία τρυφερότητας, έναν προστατευτικό περίγυρο και ένα περιβάλλον ασφαλές.

Δηλώνουμε ότι θα δράσουμε αδιάκοπα, για να εξασφαλίσουμε στους νέους τον απαραίτητο χρόνο για την ανάπτυξή τους, προκειμένου να μπορέσουν στη ζωή τους να καλύψουν τις ανάγκες τους, υλικές και πνευματικές.

Για αυτό τον λόγο απαιτούμε από τα κράτη να εγγυηθούν στους νέους της χώρας τους ένα απρόσκοπτο εκπαιδευτικό σύστημα, με δωρεάν και πλήρη παιδεία, απαραίτητο για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα πολιτιστικό υπόβαθρο που θα προωθεί την έφεση στις τέχνες και την πνευματική ικανότητα, και θα τους επιτρέψει να ενταχθούν στη ζωή ως υπεύθυνα άτομα με συναίσθηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους, αλλά και να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους στους τομείς των επιλογών τους.

Πρέπει να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί δυνατή η ελεύθερη έκφραση και άσκηση του δικαιώματος στον κριτικό λόγο, από την παιδική ηλικία, και αυτό εξίσου για κορίτσια και για αγόρια.

Μονάχα η ελευθερία και η δημοκρατία (πολιτική, κοινωνική και οικονομική) όταν εφαρμόζονται στην πράξη απ’ όλους, στη δημόσια και την ιδιωτική τους ζωή, και σε όλα τα επίπεδα, μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, την ανάπτυξη της προσωπικότητας, για τον δημιουργικό διάλογο μεταξύ των ανθρώπων, για τη δικαιοσύνη και για την ισότητα ευκαιριών για όλους.

Καλούμε όλους να συνδράμουν στο έργο μας για την Ειρήνη.

Η Διακήρυξη των Δελφών για τα Παιδιά και την Ειρήνη, μεταφράστηκε σε 5 γλώσσες -αγγλικά, γαλλικά, ρωσσικά, αραβικά, κινεζικά- και τυπώθηκε σε φυλλάδιο το οποίο απεστάλη σε κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς στην Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και των Γραμμάτων και των Τεχνών.