ΕΛΠΙΔΑ & ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ - Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ

Το όραμά της για την υγεία των παιδιών, ειδικά για την καταπολέμηση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, καθώς και οι πρωτοβουλίες της έσωσαν χιλιάδες  ζωές παιδιών. Μέσα από αδελφοποιήσεις και διεθνή συνεργασία είχε δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας και ειρήνης με όχημα την υγεία για να βοηθήσει τα άρρωστα παιδιά να θεραπεύονται στις χώρες τους και να εμποδίσει την εξάπλωση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας στις μελλοντικές γενιές, οραματιζόμενη ένα κόσμο χωρίς σύνορα στην υγεία των παιδιών.

 

Το 1990 η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ίδρυσε το Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» με στόχο τη βοήθεια και τη στήριξη παιδιών που πάσχουν από καρκίνο και των οικογενειών τους. Από τότε, με τις πρωτοβουλίες  της κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τον ελληνικό λαό και να κινητοποιήσει σημαντικές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό χώρο, ώστε να συμβάλουν στην πραγματοποίηση των στόχων του Συλλόγου:

 • Την ίδρυση και τον εξοπλισμό της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στην οποία έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1000 επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις. Από το 2010 η Μονάδα λειτουργεί μέσα στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και από το 2018 έχει αναβαθμιστεί σε Κέντρο Αριστείας.
 • Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του σύγχρονου πενταόροφου Ξενώνα «ΕΛΠΙΔΑ», κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ο Ξενώνας εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1999, και φιλοξενεί παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία στη Μονάδα Μεταμόσχευσης μαζί με τις οικογένειες τους. Ο Ξενώνας του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» δέχεται επίσης παιδιά με καρκίνο από τις Βαλκανικές χώρες και άλλες περιοχές της Μεσογείου. Μέχρι στιγμής έχουν φιλοξενηθεί περίπου 2200 οικογένειες .
 • Την ανέγερση και τον εξοπλισμό του πρώτου Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα, που ονομάστηκε «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια. Το Νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα κορυφαία νοσοκομεία της Ευρώπης. Δέχεται το 80% των περιπτώσεων παιδικού καρκίνου, 280-300 περιπτώσεις τον χρόνο, στην Ελλάδα αλλά και περιπτώσεις από την περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Το ποσοστό επιτυχίας του είναι 3 στα 4 παιδιά να επιστρέφουν στην οικογένειά τους τελείως καλά. Χιλιάδες παιδιά νίκησαν τον καρκίνο χάρη στο Ογκολογικό Νοσοκομείο.
 • Την ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» που λειτουργεί στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» από τον Ιανουάριο του 2014 και έχει συγκεντρώσει 120.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες από τους οποίους 142 έχουν βρεθεί συμβατοί με ασθενείς και έχουν προσφέρει μόσχευμα μυελού οστών. (στοιχεία Μάιος 2021)
 • Παράλληλα, ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ  δημιούργησε  το Πρόγραμμα Αδελφοποιήσεων της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» με μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία και ιδρύματα στον κόσμο, με σκοπό τη διεθνή συνεργασία στη μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο. Ανάμεσά τους το  Sick Kids Hospital του Καναδά, το Children’s Hospital of Philadelphia των ΗΠΑ, το Chaim Sheba Medical Center του Ισραήλ, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα της Κύπρου, ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ Κύπρου, το Παιδιατικό Αιματολογικό Ογκολογικό Νοσοκομείο της Τουρκίας, το Iashvili Children’s Central Hospital και το Solidarity Fund της Γεωργίας, το Thalassemia Merkezi Center για παιδιά του Αζεμπαιτζάν, το Children’s cancer Hospital της Αιγύπτου, το Mother & Child Institute της Σερβίας, κ.ά.
 • Ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ προχωρά σε νέα βήματα σε συνεργασία με το Ιδρύμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και το Dana Farber Cancer Institute του Πανεπιστημίου του Harvard για την έρευνα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Γίνεται έτσι από τον σύλλογο μια μεγάλη κίνηση ώστε να ξεκινήσουν και στην Ελλάδα πειραματικές θεραπείες που θα βοηθήσουν τις δύσκολες περιπτώσεις καρκίνου.
 • Το 2020 ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ ίδρυσε το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με σκοπό να καταφέρει να σώσει 4 στα 4 παιδιά με καρκίνο.
 • Το 2021 ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ θεσπίζει το πρόγραμμα Health Diplomacy by Elpida με σκοπό την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε σημαντικά ζητήματα υγείας και κυρίως της υγείας των παιδιών.

 

Ενδεικτικές παράλληλες δράσεις του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ:

 • Η διοργάνωση του Α Ευρωπαϊκού Συνεδρίου (Αθήνα – Μάρτιος 1994) με θέμα «Ευρώπη με ανθρώπινο πρόσωπο – Βοήθεια στο άρρωστο Παιδί», υπό την αιγίδα του τότε Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Padraig Flynn. Στόχοι του Συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, η καθιέρωση δικτύου συλλόγων με στόχους ίδιους με εκείνους της «ΕΛΠΙΔΑΣ», και η καθιέρωση διαλόγου και συνεργασίας με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά ιδρύματα.

 

 • Η θεσμοθέτηση των ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΕΛΠΙΔΑ», υπό την αιγίδα του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Padraig Flynn, με σκοπό τη στήριξη και συνεργασία κοινωνικών οργανισμών, στην προσπάθειά τους να λύσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με καρκίνο. Τα βραβεία «ΕΛΠΙΔΑ» απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια και περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο. Τα πρώτα Ευρωπαϊκά Βραβεία «ΕΛΠΙΔΑ» απονεμήθηκαν σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου, στις 11 Μαρτίου 1996, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής Αθηνών.

 

 • Η διοργάνωση Τηλεμαραθωνίου σε συνεργασία με το Mega Channel και το «Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια»  με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά-θύματα  του πολέμου στα Βαλκάνια.

 

 • Η ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Αθήνας  (Σεπτέμβριος 2000), οργανώνοντας ειδική μονάδα παροχής πρώτων βοηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης στη περιοχή του Δήμου Φυλής, παρέχοντας σκηνές, ρούχα και τρόφιμα καθώς και προκατασκευασμένες κατοικίες στους σεισμοπαθείς, και ανοίγοντας ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυσή τους.

 

 • Η δημιουργία της Μονάδας Απεξάρτησης από τον Αλκοολισμό «18 Άνω», στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, που είχε καταστραφεί από τον σεισμό του 2000.

 

 • Η στήριξη παιδιών προσφύγων μέσα από την συμμετοχή στο Πρόγραμμα «We Care» του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη (2015).

 

 • Η δωρεά του γλυπτού «Δέντρο της Ειρήνης» στην Πόλη των Αθηνών με αφορμή τα 30 χρόνια του Συλλόγου (2019).

 

 • Η στήριξη ευπαθών ομάδων σε πολλά μέρη της Ελλάδος με αποστολή τροφίμων κατά την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 σε συνεργασία με το «Ιδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». (2020)

 

 

Το έργο του  Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» έχει την υποστήριξη του ελληνικού λαού και για την υλοποίησή του οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα η συναυλία της Νάνας Μούσχουρη στο Μέγαρο Μουσικής (1994), της Δέσποινας Βανδή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (2013), οι συναυλίες στο Ηρώδειο των Julio Iglesias (Σεπτεμβριος 1999), Vanessa May (Μάϊος 2000), Jean-Michel Jarre (Ιούνιος 2001), οι συναυλίες των  Αndrea Bocelli (Ioύνιος 2003), Luciano Pavarotti (Ιούνιος 2004), Γιώργου Νταλάρα και Dulce Pontes (Ιούνιος 2005), Μαρινέλας (Ιούνιος 2006), Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αγίας Πετρούπολης (Ιούνιος 2007), Ορχήστρας και Χορωδίας του Φλωρεντινού Μαϊου, Νάνας Μούσχουρη (Ιούλιος 2014 και Ιούλιος 2018), Στέφανου Κορκολή και Σοφίας Μανουσάκη με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη (Σεπτέμβριος 2017), Άλκηστης Πρωτοψάλτη (Οκτώβριος 2018), κ.ά., καθώς και οι παραστάσεις των Μπαλέτων της Λωζάννης Maurice Bejart (Ιούνιος 2002) και «Βάκχες» του Δημήτρη Λιγνάδη με πρωταγωνιστή τον Σάκη Ρουβά (Σεπτέμβριος 2013). Επίσης διοργανώθηκαν δύο μεγάλοι τηλεμαραθώνιοι σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha (Μάιος 2006) και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA (Μάιος 2007), κ.ά.