800 περίπου νέοι από 100 χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, πήραν μέρος στο Διεθνές Φόρουμ Νέων για την Ειρήνη που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στο Sharm El Sheikh στην Αίγυπτο, από την 1η ως τις 3 Σεπτεμβρίου 2007 με πρωτοβουλία της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη- Suzanne Mubarak».
Σκοπός του Φόρουμ με τίτλο «H δύναμη των νέων για την ειρήνη» ήταν να δώσει βήμα στη νέα γενιά, να αναδείξει τον ρόλο και τις δυνατότητές της στο χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου και να δώσει την ευκαιρία στους νέους από κάθε γωνιά της γης να ανοίξουν έναν δημιουργικό διάλογο, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και να βρουν κοινούς τρόπους δράσης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους για ένα καλύτερο μέλλον, χτισμένο πάνω στον πολιτισμό Ειρήνης.
«Εσείς, είπε η Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου, Suzanne Mubarak , κατά την εναρκτήρια ομιλία της απευθυνόμενη στους νέους, είστε οι αρχιτέκτονες του αύριο, η ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος για την ανθρωπότητα. Εσείς πρέπει να μιλήσετε κι εμείς να σας ακούσουμε. Εμείς, εδώ, σήμερα, σας δίνουμε μια ευκαιρία για να χτίσετε τις γέφυρες ανάμεσα σας, ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και λαούς, απ’ όπου προέρχεστε, να μοιραστείτε τα κοινά σας όνειρα, να πάρετε πρωτοβουλίες και βαδίζοντας χέρι-χέρι να τα πραγματοποιήσετε, δημιουργώντας το αύριο που σας ανήκει ολοκληρωτικά».
Στο Φόρουμ συμμετείχαν αντιπροσωπείες νέων από σχολεία, πανεπιστήμια και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και διεθνείς προσωπικότητες, εκπρόσωποι της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, του Ακαδημαϊκού κόσμου, του ιδιωτικού τομέα, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και διεθνών οργανισμών όπως η UNICEF και o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), κ.ά.
Ανάμεσά στους συνέδρους ήταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη- Suzanne Mubarak» που στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή, όπως η Πρόεδρος της Γερουσίας του Βελγίου, κα Anne-Marie Lizin, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Δρ Ismail Serageldin, η Δρ Leila Takla, η Δρ Αleya Hammad, ο Δρ Taher Helmy, ο κος Amr Badr και άλλοι.
Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ ήταν : η ελεύθερη έκφραση των νέων, η συμμετοχή τους στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, η οικονομική ανάπτυξη των νέων, η ασφάλεια στο Internet και ο ρόλος του στην επικοινωνία, οι δεσμεύσεις της διεθνούς κοινότητας, η διεθνής αλληλεγγύη, οι προκλήσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι νέοι, κ.ά.