Στις 10, 11, και 12 Δεκεμβρίου 2010, στο Λούξορ της Αιγύπτου συγκεντρώθηκαν προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο, πολιτικοί, ακτιβιστές, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, κ.ά., για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων.

Σκοπός του Forum ήταν να τεθούν επί τάπητος στρατηγικές, πρακτικές και εργαλεία που θα συμβάλλουν στη πρόληψη και καταστολή του Trafficking, αυτής της σύγχρονης μορφής δουλείας που αριθμεί εκατομμύρια θύματα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και δισεκατομμύρια κέρδη για εκείνους που τη διακινούν, διαπράττοντας ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φρικιαστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Διεθνές Φόρουμ ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων διοργανώθηκε στο Λούξορ με πρωτοβουλία της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη-Suzanne Mubarak» σε συνεργασία με το UN.GIFT -την οργάνωση του ΟΗΕ ενάντια στο Trafficking, τις εταιρείες Orascom Telecom Holding, Manpower, The GAP και Microsoft, τη Παγκόσμια Τράπεζα και την διεθνή οργάνωση «Vital Voices Global Partnership».

Στο Φόρουμ συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη και Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου, κυρία Suzanne Mubarak, η Βασίλισσα Sabeeka του Μπαχρέϊν, η Πριγκίπισσα Basma της Ιορδανίας, η Πριγκίπισσα Mathilde του Βελγίου, ο Aga Khan, το μέλος της Βρετανικής Βουλής των Λόρδων Βαρώνη Μary Goudie, η πρώην Πρώτη Κυρία της Πολωνίας κυρία Jolanda Kwasniewska, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του UNODC κύριος Yury Fedotov, ο Γενικός Γραμματέας της ΙNTERPOL κύριος Ronald Noble, o πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Dr Boutros Boutros Ghali, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Δρ Ismail Serageldin, η ηθοποιός Demi Moore και ο σύζυγός της Aston Kutcher, η δημοσιογράφος του BBC κυρία Luce Doucet, κ.ά. Από την Ελλάδα συμμετείχε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του Δ.Σ. της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη-Suzanne Mubarak», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Το Φόρουμ είναι το τρίτο μεγάλο βήμα της παγκόσμιας εκστρατείας «End Human Trafficking Now», μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη-Suzanne Mubarak». Η εκστρατεία ξεκίνησε από την Αθήνα τον Ιανουάριο του 2006, με το στρογγυλό τραπέζι «Η Επιχειρηματική Κοινότητα ενάντια στην Εμπορία των Ανθρώπων», το οποίο διοργάνωσαν η κυρία Suzanne Mubarak και η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με σκοπό τη σύνταξη και υπογραφή του κώδικα «Athens Ethical Principles», που περιλαμβάνει τις βασικές αρχές της εκστρατείας «End Human Trafficking Now». Ο κώδικας εν συνεχεία παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και απ’ εκεί προωθήθηκε σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα εκατοντάδες επιχειρηματίες τον έχουν υπογράψει, δεσμευόμενοι να υιοθετήσουν πολιτικές μηδενικής ανοχής απέναντι στους δουλεμπόρους. Το δεύτερο μεγάλο βήμα της εκστρατείας ήταν η διοργάνωση του διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής -Δύσης» που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2009 στη Μανάμα, την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.

Σκοπός του Φόρουμ στο Λούξορ ήταν:

* η προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις, στους διεθνείς φορείς, τις κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας καθώς και τις προσωπικότητες που μάχονται ενάντια στο Trafficking,

* η επισήμανση των προτεραιοτήτων που πρέπει να δοθούν κατά τη διεξαγωγή του αγώνα για την εξάλειψη του, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και

* η κινητοποίηση όσο το δυνατόν υψηλόβαθμων πολιτικών παραγόντων.

To Φόρουμ άρχισε με ομιλία της Βασίλισσας του Μπαχρέιν Sabeeka, που έκανε τη γέφυρα ανάμεσα στο συνέδριο του Μπαχρέιν και στο τωρινό του Λούξορ, θέτοντας το καίριο ερώτημα «Μετά τη Μανάμα τι;» , ακολούθησε η ομιλία της Πριγκίπισσας του Βελγίου Ματθίλδης, με θέμα «Οι ευάλωτοι άνθρωποι κινδυνεύουν», η ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Exxon Mobil Corporation, Rex Tollerson, με θέμα «Χτίζοντας επαρκείς συνεργασίες για την ευόδωση των συλλογικών προσπαθειών» και η ομιλία του Yury Fedotov, Διευθυντή του UNODC, του «Γραφείου για τα ναρκωτικά και το έγκλημα του ΟΗΕ», ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στη σταθερή δέσμευση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, για τη πρόληψη και καταστολή του Trafficking, και παρουσίασε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Την εναρκτήρια συνεδρία του Φόρουμ έκλεισε με την ομιλία της η κυρία Suzanne Mubarak, που απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους τους κάλεσε να κοιτάξουν τα ρολόγια τους, λέγοντας:

«Σε ένα δευτερόλεπτο από τώρα κάπου στον κόσμο μια νέα γυναίκα θα πέσει στα χέρια των traffickers και θα γίνει θέμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, 5 λεπτά νωρίτερα μια φτωχή οικογένεια αποδέχτηκε ένα ευτελές χρηματικό ποσό με αντάλλαγμα να στείλει την δωδεκάχρονη κόρη της στη μεγαλούπολη για να εργαστεί υποτίθεται σε μια αξιοπρεπή θέση, αυτή της «συνοδού κυρίων», λίγα λεπτά πριν και μετά από τώρα εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια εξαναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι εξόντωσης σε ορυχεία διαμαντιών και άλλα τόσα παιδιά μεγαλουπόλεων απαγάγονται για να βρεθουν το επόμενο πρωί με ένα νεφρό λιγότερο, ενώ το άλλο τους νεφρό έχει πουληθεί ακριβά στην ελεύθερη αγορά…»

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κυρία Mubarak έθεσε τους βασικούς άξονες των εργασιών του Φόρουμ επισημαίνοντας ότι αν και συμπληρώνονται 10 χρόνια από το Πρωτόκολλο του Παλέρμο για την Πρόληψη, και την Καταστολή του Trafficking και την Τιμωρία των εγκληματιών που εμπορεύονται ανθρώπους, τα θύματα του Trafficking αυξάνονται συνεχώς. Αυτό βέβαια υπογράμμισε, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα από πολλές κατευθύνσεις για τη πρόληψη και τη καταστολή του, όπως η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η προώθηση διακρατικών συνεργασιών, η ενίσχυση της νομοθεσίας για τη τιμωρία των ενόχων και τη προστασία των θυμάτων, αλλά ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, κυρίως πάνω σε δυο άξονες: Πρώτον αυξάνοντας τα μέτρα ασφάλειας για τους ανθρώπους και δεύτερον ενδυναμώνοντας τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.

Η κυρία Mubarak δεν παρέλειψε να τονίσει ότι έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στον αγώνα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων , έχουν οι επιχειρηματίες , καθώς μέσω των επιχειρήσεων τους διακινούνται τα περισσότερα από τα θύματα του Trafficking, καλώντας τους να υπογράψουν τον κώδικα «Athens Ethical Principles».

«Όμως , είπε κλείνοντας την ομιλία της, επειδή ο αγώνας ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων είναι μακρύς και δύσκολος, χρειάζεται όλοι να συστρατευθούμε. Δεν αρκούν οι προσπάθειες των διεθνών οργανισμών των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι κινητοποιήσιες της νεολαίας και των επιχειρηματιών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ούτε οι διακρατικές συνεργασίες και στρατηγικές, ή οι πιο αυστηροί νόμοι…Χρειαζόμαστε όλοι όλους. Θέλω να είναι μαζί μας ο ταξιτζής, ο μανάβης, η ταμίας του σούπερ μάρκετ, η υπάλληλος της τράπεζας, ο κλητήρας… οι πάντες. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε, αν όχι αύριο, πάντως οπωσδήποτε κάποια στιγμή στο μέλλον, να εξαλείψουμε αυτό το φρικιαστικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας…»

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ έγινε εκτενής αναφορά απ΄όλους τους ομιλητές στη σημασία που είχε η συνάντηση της Αθήνας το 2006 και η έμφαση που έδωσε η εκστρατεία «End Human Trafficking Now» στη συμβολή της επιχειρηματικής κοινότητας, αναδεικνύοντας έτσι τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη πρόληψη και καταστολή του Trafficking, οι επιχειρηματίες. Πρωταγωνιστικούς επίσης ρόλους στον αγώνα ενάντια στο Trafficking, ανέφεραν οι ομιλητές, έχουν τα media, οι οργανώσεις της νεολαίας και το διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ έγινε το λανσάρισμα ενός «ηλεκτρονικού προγράμματος-εργαλείου» ενάντια στο Trafficking, που δημιούργησαν η εκστρατεία «End Human Trafficking Now» και το UN.GIFT σε συνεργασία με την Microsoft. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επιχειρηματίες, μάνατζερς και υπαλλήλους επιχειρήσεων που τους μαθαίνει πώς να εντοπίζουν τα δίκτυα των traffickers που προσπαθούν να παρεισφρύσουν στην επιχείρηση τους και ποια μέτρα μπορούν να πάρουν για να τους σταματήσουν και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.

Στο Φόρουμ παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή το φιλμ «Not my life» του βραβευμένου με Όσκαρ Robert Bilheimer, ένα φιλμ «γροθιά στο στομάχι», για τον τρόμο και τα δεινά που υφίστανται τα θύματα του Trafficking σε κάθε γωνιά της γης, βασισμένο σε αληθινές ιστορίες, με ένα σημαντικό κεντρικό μήνυμα: όσο οι μεγάλες μάζες του κόσμου παραμένουν απληροφόρητες και αδιάφορες για το Trafficking, αυτό το ήδη τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα, όλο και θα χειροτερεύει.

Τέλος στο Φόρουμ ανακοινώθηκε η αθλοθέτηση ενός ειδικού και μοναδικού στο είδος του βραβείου από το UN.GIFT, το UN Global Compact και την εκστρατεία «End Human Trafficking Now», το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο στον επιχειρηματία που με την αφοσίωση και τη δράση του θα συμβάλλει στον εντοπισμό και την εξολόθρευση δικτύων εμπορίας των ανθρώπων. Χορηγός του βραβείου είναι ο οίκος Chopard.