Συγκλονιστικά στοιχεία για το σύγχρονο δουλεμπόριο (human trafficking) ήρθαν στο φως κατά την διάρκεια του διήμερου διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η εμπορία των ανθρώπων στο σταυροδρόμι Ανατολής -Δύσης» που πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Μαρτίου 2009 στη Μανάμα, την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν.

Το συνέδριο διοργάνωσε η «Διεθνής Κίνηση Γυναικών για την Ειρήνη-Suzanne Mubarak», σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών του Βασιλείου του Μπαχρέιν, και τελούσε υπό την αιγίδα της Βασίλισσας του Μπαχρέιν, Shaika Sabeeka Bint Ibrahim Al Khalifa. Xoρηγοί του Συνεδρίου ήταν οι εταιρίες MOTOR OIL Hellas, ORASCOM Telecom και ARTOC Group for Investment and Development. Η διεθνής αυτή συνάντηση ήταν ένα ακόμα μεγάλο βήμα της παγκόσμιας εκστρατείας «End Human Trafficking Now», που ξεκίνησε στην Αθήνα το 2006, με τη διοργάνωση του Στρογγυλού Τραπεζιού: «Η επιχειρηματική κοινότητα ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων», με πρωτοβουλία της Διεθνούς Κίνησης.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο του Μπαχρέιν ήταν εκπρόσωποι κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές, απ’ όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων έλαβαν μέρος η Βασίλισσα Sabeeka του Μπαχρέϊν, η Πρόεδρος της Διεθνούς Κίνησης κυρία Suzanne Mubarak, ο Πρίγκιπας Αbdullah bin Hamad bin Isa Al Khalifa, η Πρώτη Κυρία της Δομινικανής Δημοκρατίας Μargarita Cedeno de Fernandez, o Yπουργός Εμπορίου της Αιγύπτου κ. Rachid Mohamed Rachid, η Πρόεδρος του Αφρικανικού Κοινοβουλίου κ. Gertrude Mongella, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Miguel d’Escoto Brockman, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου για τα ναρκωτικά και το έγκλημα του ΟΗΕ κ. Antonio Mario Costa, κ.ά. Από την Ελλάδα προσεκλήθη και συμμετείχε ο επιχειρηματίας κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης, ως χορηγός του Συνεδρίου αλλά και της Εκστρατείας «End Human Trafficking Now» και η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Κίνησης, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία ήταν και ομιλήτρια. Παρόντες ήταν επίσης πολλοί επιχειρηματίες όπως ο Πρόεδρος της Orascom κ. Samih Sawiris, o Πρόεδρος του Ομίλου Artoc κ. Shafik Gabr, o Πρόεδρος της Manpower κ. David Arkless, o Πρόεδρος της Ithmaar Bank κ. Khald Janahi, δημοσιογράφοι όπως ο John Defterios του CNN, καλλιτέχνες όπως η αιγύπτια ηθοποιός Υosra, oι σκηνοθέτες Justin Dillon και Μichael Cory Davis, και πολλοί άλλοι. Παρόντα ήταν πολλά μέλη του ΔΣ της Διεθνούς Κίνησης όπως ο π. Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Δρ Boutros Boutros Ghali, η π. Πρώτη Κυρία της Πολωνίας Jolanta Kwasniewska, η π. Πρόεδρος της Γερουσίας του Βελγίου κ. Anne-Marie Lizin, η Δρ Aleya Hammad, η Δρ Leila Takla, ο κ. Taher Helmy, ο κ. Walid Shash, o κ. Αmr Badr, κ.ά.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η Βασίλισσα Sabeeka, η οποία στην ομιλία της υπογράμμισε ότι « το human trafficking είναι προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πρέπει να σταματήσει. Μεγάλο μέρος της δύναμης αυτού του αγώνα βρίσκεται στα χέρια της επιχειρηματικής κοινότητας. Στη μάχη αυτή έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν άμεσοι ή εύκολοι τρόποι για να μειωθούν τα τραγικά αποτελέσματα του trafficking. Οι νόμοι για την ποινικοποίηση του trafficking και την προστασία των θυμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη μάχη αυτή». Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της χώρας της για την αντιμετώπιση του προβλήματος του trafficking μέσα από ειδική νομοθεσία που θέσπισε, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των εργατών που είναι πρόσφυγες.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, κα Suzanne Mubarak αναφέρθηκε στην έναρξη της εκστρατείας «End Human Trafficking Now» που έγινε στην Αθήνα, χάρη στην οποία η αφύπνιση της επιχειρηματικής κοινότητας, της κοινής γνώμης, και των κυβερνήσεων για την ανάγκη άμεσης δράσης ενάντια στο trafficking αποτελούν πλέον γεγονός. «Από την Αθήνα ως σήμερα, είπε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Πολλές κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει ειδικές νομοθεσίες κατά του trafficking. Έχουν δημιουργηθεί helplines (γραμμές τηλεφωνικής βοήθειας) για θύματα καθώς και κέντρα υποδοχής θυμάτων σε διάφορες χώρες. Όμως υπάρχει ακόμα έλλειψη ενημέρωσης γύρω από το ανθρώπινο δουλεμπόριο. Πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι έχει να κάνει μόνο με την σεξουαλική εκμετάλλευση, αλλά στην πραγματικότητα φτάνει πιο μακριά σε πράξεις όπως η καταναγκαστική εργασία, οι οικιακοί δούλοι, και άλλες εγκληματικές ενέργειες, που δεν καταγράφονται πουθενά. Το φαινόμενο του trafficking μεγαλώνει τρομαχτικά ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως συμβαίνει τώρα». Ανέφερε επίσης ότι με βάση την τελευταία παγκόσμια μελέτη του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ (UNODC), 60% των δουλεμπόρων σε κάποιες χώρες είναι γυναίκες, πολλές από τις οποίες ήταν οι ίδιες θύματα, γεγονός που δηλώνει την έλλειψη στρατηγικής για την προστασία των θυμάτων και την επανένταξή τους στην κοινωνία. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρότερες περιφερειακές συμμαχίες, εθνικά σχέδια δράσεις και πολιτικές. Η Διεθνής Κίνηση εργάζεται σκληρά για να προκαλέσει τον διάλογο ανάμεσα στους σχετικούς κλάδους, και μοιράζεται μαζί τους χρήσιμα στατιστικά στοιχεία και αποτελεσματικές μεθόδους δράσης. Έχει επίσης ξεκινήσει το πρόγραμμα Cyber Peace Initiative για να παρακινήσει, να ενδυναμώσει και να δεσμεύσει ανθρώπους διεθνώς για να χρησιμοποιήσουν την δύναμη της πληροφορικής και των τεχνολογιών επικοινωνίας για ασφαλέστερες κοινωνίες.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, συζητήθηκαν οι διεθνείς στρατηγικές καταστολής, οι νομοθετικές προϋποθέσεις, η δίωξη και η τιμωρία των traffickers, oι μέθοδοι αποκάλυψης των δικτύων μέσα από τα οποία δρουν οι traffickers, οι υπηρεσίες προστασίας των θυμάτων, η σημασία της συμβολής της επιχειρηματικής κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ομιλητές τόνισαν πόσο σημαντική ήταν η συνάντηση στην Αθήνα το 2006 που σήμανε την εκκίνηση αυτού του αγώνα και που είχε διοργανώσει τότε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ως μέλος του ΔΣ της Διεθνούς Κίνησης. Επίσης τονίστηκε από τους συνέδρους η προσπάθεια του Μπαχρέϊν για την αντιμετώπιση του trafficking που είναι παραδειγματική για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίες πλήττονται και αυτές.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι σύνεδροι ήταν συγκλονιστικά:

•Το Human Trafficking αποτελεί το τρίτο πιο προσοδοφόρο παράνομο εμπόριο στον κόσμο, μετά από τα όπλα και τα ναρκωτικά.

•Οι πιο πρόσφατοι υπολογισμοί καθορίζουν το ύψος των κερδών των εμπόρων στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (από 32 δισεκατομμύρια που ήταν ο τελευταίος υπολογισμός).

•36.000 άνθρωποι μπορεί να γίνουν θύματα εμπόρων μέσα στο επόμενο 24ωρο.

•2,5 εκατομμύρια σχεδόν άνθρωποι ετησίως γίνονται θύματα δουλεμπορίου. Από το ποσοστό αυτό, μόνο οι 7.000 υποθέσεις οδηγούνται στα δικαστήρια, και από αυτές μόνο οι 3.000 υποθέσεις καταδικάζονται.

•Τα 2/3 των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

•Το 73% των θυμάτων προορίζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση.

•Στις περισσότερες από τις μισές χώρες-μέλη των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει υπάρξει ούτε μία καταδίκη δουλεμπόρου.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου τα οποία και θα καθορίσουν τη συνέχεια της μελλοντικής δράσης ενάντια στο trafficking, διατυπώθηκαν κατά την τελετή λήξης στην οποία μίλησαν μεταξύ άλλων η κυρία Suzanne Mubarak και η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία εκπροσώπησε τα μέλη του Δ.Σ. της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη.

Η κυρία Βαρδινογιάννη κατά την ομιλία της ευχαρίστησε την κυρία Μουμπάρακ και την Βασίλισσα Sabeeka για την μεγάλη τους συμβολή στον αγώνα κατά του trafficking, και μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εκστρατείας αυτής, διοργανώνοντας το Στρογγυλό Τραπέζι της επιχειρηματικής κοινότητας ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2006, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου για την πρόοδο που έχει σημειώσει η εκστρατεία μας μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα… Το trafficking είναι ένα τόσο φρικτό παγκόσμιο φαινόμενο που θα ήταν πολύ εύκολο να μας αποθαρρύνει. Ωστόσο, μετά από αυτό το Συνέδριο στο Μπαχρέιν, είναι φανερό ότι κάναμε το σωστό βήμα με την έναρξη αυτής της εκστρατείας… Φεύγουμε σήμερα από εδώ έχοντας στα χέρια μας την εξαιρετική διακήρυξη που θα ανακοινώσει η κυρία Mubarak, και θα ήθελα να προτείνω να συναντηθούμε ξανά σε δύο χρόνια από τώρα, στην Αίγυπτο, το λίκνο αυτής της προσπάθειας, μαζί με όλους τους συνεργάτες μας στον αγώνα αυτόν και μέχρι τότε, θα δουλέψουμε σκληρά ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε την πρόοδο των προσπαθειών μας μαζί τους. Η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, ειδικά των παιδιών, θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις και ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά. Ένα περιβάλλον που θα τα προφυλάσσει από κάθε εκμετάλλευση και κακοποίηση, πριν ακόμα συμβεί, και θα τους επιτρέπει να μεγαλώνουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Η ευθύνη βρίσκεται στα χέρια μας για να τους προσφέρουμε ό,τι είναι βασικό τους δικαίωμα. Το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα, να παίζουν, να πηγαίνουν σχολείο, να ονειρεύονται!…»

Το συνέδριο έκλεισε με την ανάγνωση της Διακήρυξης της Μανάμα από την κυρία Suzanne Mubarak, στην οποία απονεμήθηκε το Βραβείο του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ, ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς της στον αγώνα κατά του trafficking .

FINAL REPORT AND MANAMA DECLARATION (pdf file).