Eξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην τελετή των εγκαινίων του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 με μεγάλη επισημότητα στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Η ίδρυση του Ινστιτούτου αποτελεί μια ακόμα πρωτοβουλία και συνεργασία της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη-Suzanne Mubarak» και της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση του Πολιτισμού Ειρήνης, η ενίσχυση των διαδικασιών διασφάλισης αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης των λαών, η ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς, καθώς και η επέκταση του ρόλου των γυναικών και των νέων στη διαδικασία δημιουργίας συνθηκών ειρήνης. Επίσης το Ινστιτούτο θα επιδιώξει τη δημιουργία νέων συνεργασιών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, με πρώτη τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ειρήνης το οποίο εδρεύει στην Κόστα Ρίκα.
Το Ινστιτούτο θα επικεντρωθεί στην έρευνα και την εκπαίδευση, προετοιμάζοντας ουσιώδεις μελέτες, οι οποίες εκτός των άλλων θα προωθήσουν και τη δράση της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη -Suzanne Mubarak», καθώς θα στηρίζεται σε υλικό που θα της παρέχει το Ινστιτούτο και το οποίο προηγουμένως θα έχει ερευνηθεί και μελετηθεί προσεκτικά.
Η τελετή των εγκαινίων του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη άρχισε με την προβολή σύντομου φιλμ των δραστηριοτήτων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης και ομιλία της κυρίας Suzanne Mubarak, Προέδρου του Ινστιτούτου. Ακολούθησαν ομιλίες της καθηγήτριας Julia Marton Lefevre του Πανεπιστημίου Ειρήνης, του πρώην Προέδρου της Ρουμανίας κυρίου Emil Constantinescu και των βραβευμένων με Νόμπελ Ειρήνης κυρίου David Trimple και κυρίας Betty Williams.
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του προγράμματος και της φιλοσοφίας του Ινστιτούτου από τον Διευθυντή της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, Δρ Ismail Serageldin,
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν επίσης τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα εξεχουσών προσωπικοτήτων απ όλο τον κόσμο, που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, όπως των Βραβευμένων με Νόμπελ Ειρήνης Desmond Tutu και Μοhamed El Baradei.
Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την προώθηση του Πολιτισμού Ειρήνης μέσα από τη δράση του Ινστιτούτου.
Επίσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση δύο νέων βιβλίων , του “Wounds of War” και του “Trafficking Women & Children”.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο Υπουργος Εξωτερικών της Αιγύπτου, κύριος Αbou El Gheit, o Kυβερνήτης της Αλεξάνδρειας κος Αbdel Salam El Mahgoub, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – μέλος του Δ.Σ. της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης και της «Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη -Suzanne Mubarak», ο τέως Γενικός Διευθυντής της UNESCO Καθ. Federico Mayor, η σύζυγος του Υπουργού Οικονομικών της Αιγύπτου κυρία Μichele Boutros Ghali, ο Πρόεδρος του Αιγυπτιακού Ερυθρού Σταυρού κύριος Μahmoud Gabr, επιχειρηματίες όπως ο κύριος David Arkless και κύριος Shafik Gabr, το μέλος του Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης κυρία Margaret Catley-Carlson, η κυρία Mary Eisenhower – πρόεδρος του Ιδρύματος «People to People», και πολλοί άλλοι. Από την Ελλάδα ήταν επίσης ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κύριος Παναγιώτης Βλασόπουλος, ο Έλληνας Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια κύριος Θεοχάρης Λαλάκος, και ο Πρόεδρος του Σωματείου Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας κύριος Ανδρέας Ζαϊμης.
Με την ευκαιρία αυτή η κυρία Βαρδινογιάννη έκανε πρόταση στην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, κυρία Mubarak, και στον διευθυντή της Δρ Ismail Serageldin, να προωθηθεί η ιδέα της δημιουργίας Ινστιτούτου Μελετών του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής Γλώσσας, με σκοπό την προβολή του Ελληνικού πνεύματος διεθνώς, καθώς η Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε κατά την Ελληνιστική περίοδο και σε αυτήν μεγαλούργησαν σπουδαίοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και επιστήμονες (Ερατοσθένης, Αρίσταρχος, Ίππαρχος, Ευκλείδης, ο Αρχιμήδης, Καλλίμαχος, κ.ά.) αλλά και την ανάδειξη της συμβολής της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό.