Μία σπουδαία διάκριση για το μεγάλο ανθρωπιστικό της έργο έλαβε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Νίκο Αναστασιάδη, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018.

Σε μία σεμνή τελετή που διοργανώθηκε στο Προεδρικό  Μέγαρο της Κύπρου στην Λευκωσία, παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Σάββα Αγγελίδη, του υφυπουργού παρά τω Προέδρω κυρίου Βασίλη Πάλμα, του κυβερνητικού εκπροσώπου κυρίου Πρόδρομου Προδρόμου και κορυφαίων αξιωματούχων της κυπριακής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε στην κυρία Βαρδινογιάννη το Μετάλλιο της «Εξαίρετης Προσφοράς» της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως δείγμα εκτίμησης και σεβασμού για την πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά της στην κυπριακή κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την ομιλία του, χαρακτήρισε το Μετάλλιο ως «ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης» του έργου της κυρίας Βαρδινογιάννη, για την οποία ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Διαπνεόμενη από τα χαρακτηριστικά της ευαισθησίας και της αλληλεγγύης, αλλά και τα αστείρευτα αποθέματα εθελοντισμού, ανθρωπιάς και αγάπης που διαθέτει, έταξε συνειδητά τον εαυτό της ψυχή τε και σώματι στη στήριξη όσων το έχουν ανάγκη, αναλαμβάνοντας εμβληματικές πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι οποίες την αναδεικνύουν σε ένα φωτεινό παράδειγμα αλτρουισμού και φιλανθρωπίας που καθοδηγεί το κοινό μας όραμα για ένα καλύτερο αύριο της κοινωνίας».

Συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την μεγάλη τιμή, τονίζοντας ότι:  «Η απονομή του Μεταλλίου «Εξαίρετης Προσφοράς» της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον κύριο Πρόεδρο είναι για μένα κάτι παραπάνω από μια τιμητική διάκριση. Είναι ένας συμβολισμός αδελφικών δεσμών ανάμεσά μας και αμοιβαίας εκτίμησης.  Νιώθω όμως ότι αυτό το μετάλλιο δεν ανήκει μόνο σε εμένα. Ανήκει στους αμέτρητους καθημερινούς ήρωες από την Ελλάδα και την Κύπρο που αγωνίζονται κατά του παιδικού καρκίνου.   Ανήκει σε όλους εκείνους που με την προσπάθειά τους συνέβαλαν στο όραμα μας για την δημιουργία μίας πιο ανθρώπινης κοινωνίας.  Γιατί κάθε μικρή κίνηση προσφοράς μπορεί να δώσει μεγάλη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στους συνανθρώπους μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» είναι μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που απονέμεται σε διακεκριμένες προσωπικότητες με εξαίρετη προσφορά προς τον Κυπριακό Ελληνισμό και τη Δημοκρατία της Κύπρου ευρύτερα.