Αφιερωμένη στον Νέλσον Μαντέλα η 70η Επέτειος της UNESCO
Η Επέτειος ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης ανάμεσα στους λαούς, στον μεγάλο ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, τον αείμνηστο νομπελίστα Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος υπήρξε εκτός των άλλων, και ένα από τα πιο διακεκριμένα μέλη του Σώματος των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO.
H έναρξη του εορτασμού της 70ης Επετείου της UNESCO, περιλάμβανε 4 σημαντικές εκδηλώσεις, όλες αφιερωμένες στον Νέλσον Μαντέλα:
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας. H πρώτη με τίτλο «Νέλσον Μαντέλα: Από τη φυλακή στη Προεδρία της Δημοκρατίας», περιλάμβανε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή του Ματίμπα -χαϊδευτικό όνομα του Νέλσον Μαντέλα-, στην οποία η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, κυρία Irina Bokova, ξενάγησε τον κύριο Nathi Mthethwa, Υπουργό Πολιτισμού και Τεχνών της Νοτίου Αφρικής και την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO. Η δεύτερη έκθεση είχε τίτλο «Καλλιεργώντας τον Πολιτισμό Ειρήνης» και περιλάμβανε 18 φωτογραφίες καλλιτεχνών που έχουν τιμηθεί από την UNESCO με το βραβείο φωτογραφίας Alfred Fried.
- Το συνέδριο με θέμα «Η κληρονομιά του Μαντέλα, οδός για ένα μέλλον ειρήνης και αλληλεγγύης», που άνοιξε με ομιλία της η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, κυρία Irina Bokova, πλαισιωμένη από εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο κύριος Nathi Mthethwa, Υπουργός Πολιτισμού και Τεχνών της Νοτίου Αφρικής, που εκπροσώπησε στον εορτασμό τη χώρα του, και ο Νιγηριανός νομπελίστας λογοτεχνίας και Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Wole Soyinka, στον οποίο η κυρία Bokova είχε αναθέσει να μιλήσει στο συνέδριο εκπροσωπώντας το Σώμα των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO. Μέσα από τις ομιλίες τους αναβίωσε η ζωή, η προσφορά και η συμβολή του Νέλσον Μαντέλα στην οικοδόμηση μια παγκόσμιας, δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.
- Την τελετή του εορτασμού της 70ης Επετείου της UNESCO, που ήταν επίσης αφιερωμένη στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα, και πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο της UNESCO, παρουσία της κυρίας Irina Bokova και με βασικούς ομιλητές τον Προέδρο της Δημοκρατίας της Αϊτής, κύριο Michel Martelly, και την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, την οποία η κυρία Bokova είχε επιλέξει να εκπροσωπήσει στον εορτασμό το Σώμα των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO και να αποτίνει φόρο τιμής στον Νέλσον Μαντέλα. Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης πολλά και σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα από καλλιτέχνες της Αφρικής, όλα αφιερωμένα στον Νέλσον Μαντέλα.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, κυρία Irina Bokova, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «ο κόσμος σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες και μεγάλες προκλήσεις, και χρειάζεται να απαντήσουμε σ’ αυτές με το ίδιο κουράγιο, την ίδια τόλμη και το ίδιο όραμα –γιατί η βία σήμερα κατευθύνεται ενάντια στα σχολεία, ενάντια στην πολιτισμική διαφορετικότητα, ενάντια στην ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», και αναφερόμενη στον Νέλσον Μαντέλα, αφού τον χαρακτήρισε ως «έναν άνθρωπο διεθνούς σημασίας» επεσήμανε: « Ο Νέλσον Μαντέλα ενσάρκωνε όλες τις αξίες της UNESCO, την πίστη μας στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την πίστη μας στην ικανότητα κάθε γυναίκας και κάθε άνδρα να αλλάξουν την κοινωνία μέσα από την ανεκτικότητα και την ειρήνη».
Λίγο αργότερα, ο Προέδρος της Δημοκρατίας της Αϊτής, κύριος Michel Martelly, ενώνοντας τη φωνή του με αυτήν της κυρίας Bokova, υπογράμμισε ότι «σήμερα ο κόσμος μας βρίσκεται κάτω από μια σοβαρή απειλή καθώς οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο ριζοσπαστικοί, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε έναν άλλον Μαντέλα που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τον εξτρεμισμό και τον φανατισμό, πριν να είναι πολύ αργά».
Συγκινητικό στιγμιότυπο της εκδήλωσης ήταν όταν ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα.
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε η κυρία Βαρδινογιάννη, που άρχισε την ομιλία της με αυτό που είχε πει κάποτε ο Μαντέλα για τον εαυτό του : «Δεν είμαι ένας Μεσσίας, αλλά ένας συνηθισμένος άνθρωπος που έγινε ηγέτης κάτω από εξαιρετικές περιστάσεις» και συνέχισε:
«Αυτός ο αυτοπροσδιορισμός του Μαντέλα αντανακλά την ταπεινοφροσύνη και τη μεγαλοσύνη του. Για μας όμως, την οικογένεια των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, που είχε την τιμή και τη χαρά να υπηρετεί την UNESCO μαζί του, ήταν κάτι παραπάνω από συνηθισμένος άνθρωπος, κάτι παραπάνω από ηγέτης, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως και φίλος. Ήταν ένα παγκόσμιο σύμβολο αριστείας, ένας από τους γίγαντες του 20ου αιώνα, όπως τον χαρακτήρισε ο Tahar Ben Jellun. Ο Νέλσον Μαντέλα θα μείνει στη μνήμη και την καρδιά μας για πάντα και τα ευγενή του οράματα θα γίνουν πυξίδα για την ανθρωπότητα μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ακριβώς πριν από 17 χρόνια, , στις 31 Οκτωβρίου του 1997, ο Μαντέλα είχε πει: «Ας δώσουμε τα χέρια για να επιβεβαιώσουμε ότι καθώς μπαίνουμε στη νέα χιλιετία τα πολιτικά δικαιώματα που αναγνωρίστηκαν μέσα στον 20ο αιώνα και η ανεξαρτησία που κέρδισαν οι λαοί, θα μεταφραστεί σε ειρήνη ευημερία και ισότητα για όλους». Στη φιλοσοφία του Μαντέλα αποκρυσταλλώθηκαν οι αξίες της UNESCO, η Ειρήνη, η ανεκτικότητα, η διαφορετικότητα, ο διάλογος, η αλληλεγγύη, η κατανόηση, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ως μεγάλος ανθρωπιστής, και οραματιστής, ο ηρωϊκός Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής ενέπνευσε πολλές γενιές και έδωσε ελπίδα μέσα από την γενναιοδωρία της ψυχής του, κι έγινε ένας θρύλος. Ως υπερασπιστής της πολιτικής και προσωπικής ελευθερίας, ο Μαντέλα γεννήθηκε ελεύθερος, έζησε ελεύθερος και παρέμεινε ελεύθερος ακόμα και κατά τη διάρκεια των 27 χρόνων της φυλάκισής του, ενώ είχε την ευλογία να είναι αυτός που απελευθέρωσε εκατομμύρια ανθρώπους από την προκατάληψη, την καταπίεση και τον ρατσισμό. Στους δύσκολους καιρούς της φυλάκισής του πήρε δύναμη και επηρεάστηκε από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Εμπνεύστηκε από τη γέννηση της Δημοκρατίας κάτω από το φως του Παρθενώνα και από τη δύναμη της Δημοκρατίας που τώρα διαφυλάσσεται κάτω από το έμβλημα της UNESCO. Σήμερα η έκκληση του για ένα ασφαλέστερο κόσμο για τα παιδιά είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και περικλείει τέλεια το μήνυμα της Επετείου μας: « Η ανταμοιβή μας, είχε πει παραλαμβάνοντας το Νόμπελ Ειρήνης, θα πρέπει και πρέπει να μετριέται με βάση την ευτυχία και ευημερία των παιδιών, που αποτελούν ταυτόχρονα τους πιο ευάλωτους πολίτες κάθε κοινωνίας και τον μεγαλύτερο θησαυρό της…».
Στον επίλογο της ομιλίας της, η κυρία Βαρδινογιάννη, τιμώντας τη χώρα που φιλοξενεί την UNESCO, είπε στα Γαλλικά τα εξής: «Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δώσω στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Irina Bokova, συγχαρητήρια που κατάφερε με τόση επιτυχία να οδηγήσει τον Οργανισμό στο μονοπάτι της προσαρμογής στις προκλήσεις των καιρών που ζούμε. Και τέλος, δράττοντας την ευκαιρία της 70ης επετείου θα ήθελα να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς ευχές μου, ελπίζοντας ότι η χρονιά που έρχεται θα σημαδευτεί από μεγάλες προόδους στους τομείς την ειρήνης, της φιλίας και της ευημερίας του κόσμου, με προόδους που θα φέρουν το αποτύπωμα του Ματίμπα».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 70ης Επετείου από την ίδρυση της UNESCO, η κυρία Βαρδινογιάννη, στην προσπάθεια της να προωθήσει μέσω του Οργανισμού την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είχε ιδιαίτερη συνάντηση και γεύμα εργασίας με την Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, κυρία Irina Bokova. Οι δύο κυρίες συζήτησαν για τα τρέχοντα θέμα του Οργανισμού, για τη διαμεσολάβηση της UNESCO στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και για την επικείμενη επίσκεψη της κυρίας Bokova στην Ελλάδα. Μετά το πέρας της συνάντησης η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε: «Στη συνάντηση που είχα με την κυρία Bokova, συζητήσαμε για τη σημασία της διαμεσολάβησης της UNESCO για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Την ενημέρωσα για τη συνάντηση που είχα με τους δικηγόρους από το Λονδίνο, οι οποίοι μου ζήτησαν να μεσολαβήσω για να συναντηθούν κι εκείνοι με την κυρία Bokova. Επίσης της μίλησα για τη Συνάντηση των 23 Eπιτροπών απ’ όλο τον κόσμο για τη Διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα που διοργανώνουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο, και την ευχαρίστησα για τον σπουδαίο ρόλο, τόσο της ίδιας, όσο και της UNESCO, στο ζήτημα των Γλυπτών και γενικότερα στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».