Το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Κινητικότητα των Νέων στην Έρευνα και την Τεχνολογία» τίμησε 12 μεγάλους Έλληνες για τη σημαντική προσφορά τους στους τομείς της κοινωνικής προσφοράς, της επιστήμης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, όπως αναδείχθηκαν ανάμεσα σε 60 προσωπικότητες με ψηφοφορία στην οποία πήραν μέρος χιλιάδες αριστούχοι νέοι ανθρώποι.

Η εκδήλωση με τίτλο «Αριστεία, Έλληνες Πρότυπα για τη Νέα Γενιά», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Caravel, με τη συμμετοχή 300 και πλέον αριστούχων νέων από όλη την Ελλάδα και με την παρουσία πολλών προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών, της επιστήμης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης.

Σκοπός της εκδήλωσης και της τιμητικής διάκρισης των 12 κορυφαίων Ελλήνων ήταν, αφενός η ανάδειξη της «άλλης» Ελλάδας, της Ελλάδας που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο και να γίνει σημαντική πρωταγωνίστρια των διεθνών εξελίξεων, και αφετέρου η προβολή στους νέους Ελλήνων πρωτοπόρων σε διάφορους τομείς, ώστε να λειτουργήσουν ως πρότυπα τους.

Ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα ήταν η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», στην οποία απονεμήθηκε το Αριστείο Κοινωνικής Προσφοράς.

Παραδίδοντάς της το Αριστείο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κινητικότητα των Νέων στην Έρευνα και την Τεχνολογία, κύριος Κωνσταντίνος Νάκης, είπε μεταξύ άλλων: «…είστε μια προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες και φωτεινό παράδειγμα και πρότυπο για τους νέους της χώρας μας… Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετικά μεγάλη τιμή που μας κάνετε να αποδεχτείτε αυτή την τιμητική διάκριση και για τη συμμετοχή σας στο όραμά μας για την Ελλάδα της προόδου, της δημιουργίας, της καταξίωσης, της αριστείας…».

Η κυρία Βαρδινογιάννη, αφού ευχαρίστησε για την τιμή που της κάνει το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Κινητικότητα των Νέων στην Έρευνα και την Τεχνολογία», απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση, επισημαίνοντας: «…Σήμερα, η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και πολλές δυσκολίες. Σε ένα κόσμο χωρίς σύνορα, βλέπουμε που κατευθύνεται η ανθρωπότητα όταν οι άνθρωποι αντικαθίστανται από αριθμούς, όταν τα όνειρα συχνά θρυμματίζονται, όταν η ανθρώπινη ζωή χάνει καθημερινά την αξία της στις φλόγες πολέμων χωρίς ιδανικά. Μέσα από τη δράση μου, είδα τον ανθρώπινο πόνο, τη δυστυχία των παιδιών, τη φρίκη του πολέμου και της αρρώστιας αλλά και τη σταδιακή καταστροφή του πλανήτη μας. Ωστόσο, στην καρδιά μου η ελπίδα είναι πάντα ζωντανή, ξεκινώντας από κάθε συλλογική προσπάθεια για ένα μεγάλο σκοπό. Από όποια θέση κι αν αγωνίστηκα, το συμπέρασμά μου ήταν το ίδιο:

Ό,τι η ζωή αξίζει όταν αγωνίζεσαι για ό,τι θεωρείς καλό και σωστό! Επίσης ότι όλες οι μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο ξεκίνησαν από καθημερινούς ανθρώπους που δεν θεωρούσαν τον εαυτό τους ως το κέντρο του κόσμου αλλά τον κόσμο ως το κέντρο των πράξεών τους. Αυτή η υπέρβαση του εγώ, είναι το θεμέλιο του εθελοντισμού, της ανθρωπιστικής και κοινωνικής προσφοράς. Όταν καταφέρνουμε το «εγώ» να γίνεται ταυτόσημο με το «εμείς», τότε πραγματικά μπορούμε να ελπίζουμε…»

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Ιωάννης Ηλιόπουλος, ο Καθηγητής Διονύσιος Σιμόπουλος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρί Κυριακού, o Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο μπασκετμπολίστας Νίκος Γκάλης και η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου.