Η Ετήσια Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2014 στο Παρίσι με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, και ανάμεσα τους η Ελληνίδα Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης ετέθησαν για άλλη μια φορά επί τάπητος τα μεγάλα θέματα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της προώθησης της ειρήνης και της προστασίας του περιβάλλοντος, στα οποία πρωτοστατεί παγκοσμίως η UNESCO, και η Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, κυρία Irina Bokova, ανέπτυξε διεξοδικά τα προγράμματα στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τους προσεχείς μήνες.

Συγκεκριμένα η ομιλία της κυρίας Bokova εστιάστηκε στις πρωτοβουλίες της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη, για την εκπαίδευση της Αειφόρου Ανάπτυξης και για την ενίσχυση μικρών νησιωτικών χωρών. Επίσης κατά τη διάρκεια της Συνάντησης συζητήθηκαν οι δραστηριότητες που έχει αναλάβει ο Οργανισμός για τον εορτασμό της 70ης επετείου από την ίδρυσή του, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2015. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε κατά την ομιλία της η κυρία Bokova στην απώλεια ενός σημαντικού Πρέσβυ Καλής Καλής Θελήσεως της UNESCO, του Nelson Mandela, και στην καθιέρωση μιας ημέρας ειδικά αφιερωμένης σε αυτόν, την “Nelson Mandela Day”.

Εν συνεχεία οι Πρέσβεις έκαναν προτάσεις σχετικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων του Οργανισμού καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν γι’ αυτά.

Η κυρία Βαρδινογιάννη, ανάμεσα σε άλλα, έκανε προτάσεις για την εκπαίδευση και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μεσογείου, επεσήμανε την ανάγκη αφύπνισης της κοινής γνώμης πάνω σε θέματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό των νέων Αναπτυξιακών Στόχων του ΟΗΕ για τη Χιλιετία καθώς οι πρώτοι που είχαν τεθεί λήγουν το 2015. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να δυναμώσει η φωνή της Κοινωνίας των Πολιτών, έτσι ώστε να μπορεί να ακουστεί από εκείνους που βρίσκονται στις θέσεις λήψης των σημαντικών αποφάσεων για τη ζωή των ανθρώπων.

Στη λήξη της Συνάντησης, οι Πρέσβεις συνυπέγραψαν ΕΚΚΛΗΣΗ (πατήστε πάνω στη λέξη “έκκληση” για να διαβάσετε το ολόκληρο το κείμενό της) προς τα κράτη-μέλη της UNESCO για την προστασία του πολιτισμού, τον οποίο θεωρούν οδηγό της ανάπτυξης και πηγή διαλόγου. Καλούν τα κράτη –μέλη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατευτεί ο πολιτισμός και σε καιρούς ειρήνης και σε καιρούς πολέμου. Επίσης ζητούν η διεθνής αναπτυξιακή ατζέντα για μετά το 2015 να περιλαμβάνει ξεκάθαρα το ρόλο του πολιτισμού και της πολιτισμικής διαφορετικότητας, αναγνωρίζοντας τον πολιτισμό ως κοινή πηγή δημιουργικότητας, καινοτομίας και ανανέωσης, μέσω της οποίας η ανθρωπότητα συνεχώς επανεφευρίσκει, αναπτύσσει και χτίζει ένα καλύτερο μέλλον. Η προστασία του πολιτισμού, όπως αναφέρουν οι Πρέσβεις Καλής Θελήσεως, και κατ’ επέκταση η προστασία της ταυτότητας των ανθρώπων, βρίσκεται στην καρδιά κάθε αειφόρου προσπάθειας για το χτίσιμο της ειρήνης. (βλ. στη συνέχεια όλο το κείμενο της Έκκλησης)

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως, η κυρία Βαρδινογιάννη είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κυρία Ιrina Bokova, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησε μαζί της το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ενημέρωσε για τα πορίσματα της διεθνούς συνάντησης που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» πριν μια εβδομάδα στο πλαίσιο της νέας του εκστρατείας “Return-Restore-Restart”.

Στη φετινή Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO, στην οποία συμμετείχαν και Eπίτιμοι Εκπρόσωποι της UNESCO όπως Καλλιτέχνες και Αθλητές για την Ειρήνη, μεταξύ άλλων παρέστησαν οι: Ivon A-Baki (Εκουαδόρ), Ara Abramian (Ρωσία), Metin Arditi (Ελβετία), Marisa Berenson (ΗΠΑ), Pierre Bergé (Γαλλία), Chico Bouchikhi (Γαλλία), Sergey Bubka (Ουκρανία), Claudia Cardinale (Γαλλία), Miguel Angel Estrella (Αργεντινή), Vigdís Finnbogadottir (Ισλανδία), Nasser D. Khalili (U.K.), Bahia Hariri (Λίβανος), Alain Husson Dumoutier (Γαλλία), Jean Michel Jarre (Γαλλία), Alexandra Ochirova (Ρωσία), Ute-Henriette Ohoven (Γερμανία), Κim Phuc Phan Thi (Καναδάς), Suzana Rinaldi (Αργεντινή), Hedva Ser (Γαλλία), Hayat Sindi (Σαουδική Αραβία) and Zurab Tsereteli (Ρωσία).